Епископ бачки Иринеј: Украјина већ има своју канонску православну цркву

Стиче се утисак да ће свака расколничка деноминација добити опроштај и да ће бити рехабилитивана, а напослетку ће стећи и статус аутокефалне цркве, истакао је епископ Иринеј

Епископ бачки Иринеј Буловић (Фото: Н. Неговановић)

Москва – Признавање аутокефалности цркве у Украјини неће помоћи Украјини да изгради уједињену цркву, него ће довести до пуцања јединства православља, сматра архијереј Српске православне цркве, епископ бачки Иринеј (Буловић).

„Украјина има канонску Украјинску православну цркву која има статус аутономне локалне цркве која одговара Московској патријаршији. Она ужива признање свих православних цркава без изузетка и остаје у пуном заједништву са њима”, поручио је архијереј Иринеј.

Он је подсетио да, поред канонске Украјинске православне цркве, која није ни од кога тражила аутокефалност, у Украјини постоје три расколничка удружења, као и „агресивна унијатска заједница”.

Његове речи објављене су на сајту Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, и то је прва реакција Српске православне цркве на најновије деловање цариградског патријарха Вартоломеја у вези са припремом давања „украјинске аутокефалности”.

Та деловања оштро је осудила и Украјинска православна црква Московске патријаршије, оценивши их као инвазију на канонску територију друге помесне цркве. Архијереји Синода Белоруске православне цркве такође су протестовали због тог потеза цариградског патријарха.

„Преговори о аутокефалности управо се и воде с тим расколничким ‘црквама’ и истовремено са државним властима Украјине, без присуства канонске цркве и противно њеним жељама”, поручио је владика Иринеј.

Он је, такође, критиковао недавне изјаве патријарха Вартоломеја о томе да „васељенски престо” има право да доноси одлуке према сопственом праву и на сопствену иницијативу, пренебрегавајући претходно утврђене границе аутокефалних помесних цркава и без обзира на њихов став или противљење.

Он је упозорио на далекосежне последице потеза које доноси Васељенска патријаршија. „Они уклањају баријере за бројне накнадне поделе и расколе у свету православног хришћанства”, објаснио је.

„Стиче се утисак да ће свака расколничка деноминација добити опроштај и да ће бити рехабилитивана, а напослетку ће стећи и статус аутокефалне цркве”, истакао је епископ Иринеј, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

 1. Добри (наш) Владика!

  1)Ко с ђаволом тикве сади о главу ће му се разбити.
  2)Не сади тикве с ђаволом!

  „1“- временски неисцрпна н а р о д н а;
  „2“- н а р о д н а преточена у з а п о в ј е д н у

  Друга -„2“- у с в а к о ј Ријечи Светог Писма, а тако пластично у ј е в а н ђ е љ и м а, још пластичније у свакој Павловој посланици! За оне који н е з н а ј у јест: у ч е њ е и о п а м е ћ и в а њ е; за оне који з н а ј у јест к а з н а.
  Владика з н а,! Што казна ПО њему, чему марити. Али по положају на којем је казна и по Народу. Та! ко више тикве садио са константинопољским и римским папом: она задња- к р и т с к а- у-плодила се.
  Будући з н а, а практикује н а к н а д н у памет, садржај проистекао из накнадне памети јест л и ц е м ј е р ј е- најнижи п а д:
  п а р а д и р а њ е ПОНОСОМ (Народа, наравно)…
  И кад, рецимо, Марко Јакшић изрази бојазан по питању понашања Цркве у вези с Косовом!-
  па,да!, Марко, лицемјерје на трагу друге н а р о д н е: Да се в л а с и не досјете! А народна је
  в ј е ч н а- зато и јест с в е т и м п и с м о м.

 2. Како он то лепо збори, а што онда оде на Крит и испотписива са осталима?
  Ништа ја теби не верујем као ни оном митрополиту у ЦГ.

 3. Епископе Иринеју Буловићу, припадните на колена пред Вашим Братом
  Артемијем, са епископом Атанасијем Јевтићем и Митрополитом Амфилохијем
  Радовићем, пружите руку помирења, јер ће се зардовати томе ваш духовни
  отац Ава Јустин, Небеска и Земаљска Србија, јер ће то бити најмоћније
  оружије да се сачува КиМ, свеколика Правослвана Србија и сав Православни
  Србски Народ; сачувајте од даљег растакања Србску Православну Црквау, на
  радост Сабора Србских Светитеља, а највећма – Светога Саве и Светога
  Великомученика Кнеза Лазара.
  То је прилика да Срби употребе најмоћније оружије, без испаљеног метка,
  СВЕТУ СРБСКУ СЛОГУ , а онда ће Небеса ратовати за Православну Србију и
  Православни Србски Народ.

  Драган Славнић

 4. Ово није прва рекација СПЦ, с обзиром да је ВП митрополит Амфилохије већ коментарисао на ову тему, а ЊС патријарх Иринеј је послао писмо ЊСС патријарху Вартоломеју, и копију истог је упутио РПЦ. Писмо нашег патријарха није било јавно, али садржина истог је ипак некако доспела до јавности.

  Што се тиче ситних душица изнад, боље би им било да се посвете молитви, и изучавању правописа, него што се упуштају у теме о којима јасно мало знају.

 5. Константинопољски патријарх је данас, како јавља руска агенција РИА Новости, јавно изнео да ће Украјинској Православној Цркви (коју до сада не признаје ниједна друга православна црква) дати аутокефалију. : https://ria.ru/religion/20180923/1529173229.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

Оставите коментар