Милош Ковић: Ми одлучујемо о томе да ли су Солунски фронт и Мојковачка битка били узалудни

Када је ријеч о евентуалној подјели Косова и Метохије др Ковић каже да треба наставити преговоре и замрзнути конфликт, све док дође до промјене у међународним односима

Милош Ковић (Извор: Светигора)

Овог септембра навршило се стотину година од пробоја Солунског фронта. Српска војска, под командом војводе Живојина Мишића исписивала је, у септембру 1918. године једну од најсвјетлијих страница наше историје. Велика савезничка офанзива, која је резултирала пробојем Солунског фронта, уједно је била и једна од најважнијих, и за Србију свакако кључних операција за време Првог светског рата. О настанку и пробоју, за многе споредног, фронта, који је ипак означио почетак краја Првог свјетског рата, разговарали смо са историчарем др Милошем Ковићем, ванредним професором на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

Говорећи о ситуацији у нашој земљи др Ковић каже да се у Црној Гори прави монтенегринско друштво без сјећања, док ми немамо јачи израз Косовског завјета од Његошевих стихова.

Када је ријеч о евентуалној подјели Косова и Метохије др Ковић каже да треба наставити преговоре и замрзнути конфликт, све док дође до промјене у међународним односима. „Наши циљеви треба да буду чување наших људи, наших Светиња, одбрана имовине, чување људских права“, наглашава др Милош Ковић.

Др Ковић осврнуо се и на Научни скуп посвећен седам вијекова манастира Стањевићи, у чијем раду је учествовао својим излагањем: „Француско-словенске битке у Боки Которској 1806-1814“ Владике Николаја у српској историографији. Он каже да „и после свих напада београдске штампе на Митрополита Амфилохија  ми овдје га још више волимо и још више људи у Србији вјерује у њега и види га као неког ко је у првом реду одбране Косова и за очување Косовског завјета, заједно са Владиком Јоаникијем“.

Послуштајте целу емисију: 

(Светигора, 18. 9. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар