Дојче веле: Фронтекс стиже и у Србију?

Комесар ЕУ за избеглице Димитрис Аврамопулос тврди да су одговарајући споразуми већ постигнути са Србијом, Албанијом и Македонијом, а што је „новост која до сада није потврђена у Београду”

У Бриселу тврде да је Србија пристала да обезбеди приступ граничарима Фронтекса, што је део стратегије ЕУ да појача контроле граница и повећа број депортација, а у игри је и даље идеја о сабирним центрима на Балкану, пише данас Дојче веле.

Комесар ЕУ за избеглице Димитрис Аврамопулос тврди да су одговарајући споразуми већ постигнути са Србијом, Албанијом и Македонијом, а што је „новост која до сада није потврђена у Београду”.

Европски комесар за суседство Јоханес Хан је у јулу потврдио да се преговара о приступу Фронтекса територији Србије и Македоније, али то је сада, према тврдњама из Брисела, и завршено, навео је ДВ.

До сада су фронтексовци у региону били на граници Грчке и Македоније, те Хрватске и Србије.

Према новом плану, јединице Фронтекса би биле опремљене за око две милијарде евра – и авионима, бродовима, оружјем.

У пракси би то, како преносе извори у Бриселу, изгледало тако да нека чланица ЕУ, која очекује пристизање великог броја избеглица, затражи помоћ Фронтекса који би онда могао да преузме комплетну процедуру одлуке о азилу при чему ипак званична коначна одлука остаје у надлежности суверених држава.

„Тај скупи спорт био би плаћен из бриселске касе”, пише ДВ.

Друго, лидери европских земаља би требало да разговарају о усаглашавању правила за депортације људи којима је одбијено право на заштиту.

Прошле године је у Европи било пола милиона људи који је заправо требало да се врате у домовине, али је депортовано или је отишло тек 36 одсто. Идеја је и да они којима је захтев за азил одбијен на граници могу лакше да буду приведени и да проводе месеце у депортационом затвору.

Организација за људска права ПроАзил то критикује као „програм за обухватно интернирање избеглица”.

Према извештају Шпигла, који се позива на поверљива документа, аустријски канцелар Себастијан Курц жели европским колегама ове седмице да предочи још оштрије предлоге.

Тако Курц наводно размишља о горњој граници за избеглице на европском нивоу, односно да се годишње може примити само одређени број избеглица.

Даље Беч предлаже неку врсту вредносног теста за дошљаке према којем би заштиту могли да добију само они који прихватају европске вредности као и сабирне центре ван ЕУ.

Они се превасходно односе на афрички континент, али би могли да погоде и Балкан, закључује Дојче веле а преноси Танјуг.

Oпрема: Стање ствари

(Политика, 17. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Текст испод сам копирала са сајта Владе Србије. Остаје нам да сачекамо и видимо ко говори истину.

  „Није потписан никакав споразум са ЕУ о Фронтексу

  Београд, 18. септембар 2018. године – Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање Зоран Лазаров демантовао је данас информације које су се појавиле у јавности о томе да је између Србије и ЕУ потписан споразум који спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу (Фронтекс).

  Лазаров је у саопштењу навео да постоји процедура по којој је неопходно да се оваква врста споразума најпре парафира, а затим потпише, те уколико би такав споразум био потписан, он би, по обавезној процедури, морао ићи на ратификацију у Скупштину Србије, јер не може ступити на снагу док не буде ратификован.

  Уколико би представници Фронтекса били постављени на нашим границама, њихова улога би се састојала у заштити државних граница од миграната, искључиво у сарадњи са српском полицијом, нагласио је помоћник министра.

  Он је подсетио на то да је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић више пута јасно рекао да Србија неће бити никаква зона за смештање миграната и да је то јасан став Србије.

  Лазаров је подсетио на то да се Србија према мигрантима увек понашала у складу са свим међународним правилима и начелима хуманости.“

Оставите коментар