Миленко Пешић: Проблем сексуалног злостављања малолетника као „11. септембар Римокатоличке цркве”

Папа Фрањо је заказао састанак са председницима националних бискупских конференција на којем ће се расправљати о заштити деце од сексуалног злостављања

Папа Фрањо (Фото Бета/АП)

После кардинала Теодора Мекарика, још један амерички бискуп је поднео оставку због сексуалног скандала. Мајкл Брансфилд (75) из Западне Вирџиније се повукао из службе због оптужби да је злостављао тинејџере седамдесетих и осамдесетих година прошлог века.

Нови извештај Католичке цркве у Немачкој који признаје „најмање” 3.766 случајева сексуалног свештеничког злостављања у периоду између 1946. и 2014. године само додатно потврђује да је сада реч о глобалном проблему у Католичкој цркви који је Ватикан доскора сводио само на појединачне случајеве.

Проблем сексуалног злостављања малолетника пред којим је Света столица скоро тридесет година затварала очи надбискуп Џорџ Генсвејн, приватни секретар пензионисаног папе Бенедикта Шеснаестог, назвао је „једанаестим септембром Католичке цркве”.

Да ли ће најбројнија хришћанска црква успети да се опорави од сада већ праве лавине секс-скандала који су годинама били прикривани широм света? Папа Фрањо је у последње време више пута осудио сексуално злостављање деце које су починили свештеници и прикривање тог „злочина” и тражио је да одговорни буду кажњени, али то очито није довољно.

У суочавању с овим нарастајућим проблемом, поглавар Римокатоличке цркве је за фебруар идуће године заказао састанак са председницима националних бискупских конференција на којем би се расправљало о могућностима заштите деце од злостављања свештеника.

Светски медији оцењују да је сусрет са националним вођама Католичке цркве у Риму од 21. до 24 фебруара 2019. догађај без преседана, али и покушај да папа спасе свој окрњени углед после отвореног писма Карла Марије Вигана, бившег папског нунција у Вашингтону, који је затражио Фрањину оставку због тога што је пет година наводно прикривао сексуална злодела кардинала Мекарика.

Папа се у четвртак у Ватикану састао са америчким бискупима и кардиналима, где се разговарало о најновијем таласу оптужби за сексуално злостављање. Али, како јавља АФП, кардинал Данијел Динардо, председник Бискупске конференције САД, и кардинал Шин Омали из Бостона, иначе Фрањин саветник за питање сексуалних злоупотреба у цркви, нису хтели да дају никакве изјаве за медије после сусрета с папом.

Пре одласка у Ватикан, кардинал Динардо је поручио да хоће Фрањи да представи „акциони план” који би олакшао пријављивање свештеника и бискупа за сексуално злостављање.

Деветочлани Савет кардинала, који се у Ватикану састао почетком недеље, стао је уз папу поводом Виганових оптужби да су Фрањо и претходни понтифекс Бенедикт Шеснаести знали да се кардинал Теодор Мекарик, који је почетком јула дао оставку, годинама иживљавао над малолетницима. Иако је папа од 26. августа, када се појавило писмо бившег нунција у Вашингтону, избегавао да конкретно одговори на оптужбе, из Свете столице саопштавају да се припрема саопштење које ће разјаснити све наводе у оптужбама надбискупа Вигана.

Иначе, последња анкета Си-Ен-Ена показује да само 48 одсто Американаца подржава аргентинског понтифа. Његова популарност међу америчким католицима у последњих годину и по дана опала је са 83 на 63 одсто.

Извештај који су спровели универзитети Гисен, Хајделберг и Манхајм, у којем је утврђено да су током 70 година свештеници у Немачкој  злостављали 3.766 особа, у потпуности ће бити објављен 25. септембра.

Студија коју је наручила немачка бискупска конференција наводи да су жртве биле углавном дечаци, од којих је више од половине имало 13 година или су били млађи. Сваки шести случај укључује силовање и најмање 1.670 свештеника, показао је овај извештај.

Бискуп Стефан Акерман каже да је због података из извештаја запрепашћен и посрамљен:

„Циљ студије био је да се дође до веће транспарентности у вези с овом мрачном страном наше цркве, због оних који су погођени, али и да се сами уверимо у грешна дела и да се обезбедимо да се она више неће понављати. Ради се о одговорној и професионалној истрази, а ова спроведена студија је мера коју не само да дугујемо цркви него најпре и највише онима који су претрпели злостављање.”

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 9. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар