Бошко Мијатовић: Укидање индексације пензија – држава опет нема пара

И тако, пензионери ће опет платити цех, тј. недостатак новца у буџету, кроз смањење реалних пензија за неколико процената

Бошко Мијатовић (Фото: Медија центар)

Пре пар дана Влада Србије усвојила је предлог пензијских измена, међу којима је и промена механизма одређивања пензија, односно индексационог механизма. За оне који не знају детаље, кретање  пензија у времену одређивала је законски прописана формула тако да су пензије расле за инфлацију плус за раст бруто друштвеног производа (БДП) преко 4%, а уз корекцију два пута годишње. Тако прописује садашњи закон, а сличне формуле користе многе земље у свету. На тај начин се пензионери штите од инфлације, која би им умањивала реалну вредност пензија, али и учествују у порасту економског богатства земље из повећаног БДП-а.

Е сада, Влада Србије предложила је укидање поменутог индексационог механизма и препуштање одлуке о кретању пензија годишњем закону о буџету. Уколико се у Скупштини усвоји предлог, аутоматска формула неће више бранити пензионере од инфлације, па понекад и обезбеђивати њихово реално повећање, већ ће се одлука о кретању пензија доносити приликом расправе о буџету. Тиме се одређивање нивоа пензија препушта политичком процесу и чини зависним од буџетских приоритета како их види Влада, односно председник Вучић. На пример, понестане новца за неки непотребни аутопут (за Приштину, Софију или Црну Гору), па Влада закине пензије пошто су јој аутопутеви приоритет. Или, приближавају се парламентарни избори, па Влада, да би повећала шансе, испослује краткотрајно повећање пензије једноставном изменом закона о буџету.

Поменуто решење није добро за пензионере: за њих је далеко важнија извесност да им пензија неће бити реално смањена него могућност да ће им бити повећана уколико буде добре воље код политичара. Да је предложено решење било на снази пре четири водине, Влади уопште не би био потребан закон о смањењу пензија, са свим каснијим мукама и законским проблемима, већ би, једноставно, законом о буџету прописала смањење пензија и такве могла задржати заувек. Овако се, због индексационог механизма, не само нашла на европским и домаћим судовима, већ је морала да врати пензије на законом прописани ниво.

Најважнији разлог за укидање индексације је финансијски: држава опет нема пара. Према мојим сазнањима из одлично обавештених извора, држава једноставно не би била  стању да у 2019. години повећа пензије према индексационом механизму (за раст цена и БДП-а), па се досетила да укине ту за њу незгодну формули и тако приштеди новац. Влада је, под притиском реалне претње да ће изгубити на суду, морала да пристане на повратак умањених пензија на старо, али једва има новца да то исфинансира за последња три месеца ове године. За евентуална повећања у 2019. нема пара. Тако кажу реалистичне буџетске пројекције.

И тако, пензионери ће опет платити цех, тј. недостатак новца у буџету, кроз смањење реалних пензија за неколико процената. И поред саморекламних слогана како долази „златно доба“ (министар финансија Мали), држава се опет спрема да закине пензионерима. Наздравље!

Наслов и опрема: Стање ствари

(Србија и свет, 13. 9. 2018)Categories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар