Ројтерс: Српски председник жели гаранције за чланство у ЕУ као део договора са Косовом

Ако постигнемо договор са Приштином, Србија би требала да добије јасне гаранције да ће постати држава чланица Европске уније 2025. године, рекао је Вучић у интервјуу Ројтерсу

Српски председник Александар Вучић током интервјуа за Ројтерс, Србија, 13. септембар 2018 (Фото: Ројтерс/Ђорђе Којадиновић)

(Ројтерс, 13. 9. 2018)

Београд – Српски председник Александар Вучић изјавио је да ће тражити гаранције да ће се његова земља придружити Европској унији 2025. као део било каквог договора са суседним Косовом, што би утабало пут да се обе државе прикључе савезу.

Србија и њена некадашња покрајина Косово укључене су у дијалог – у коме посредује Европска унија како би побољшали односе и разрешили сложена питања између њих још од 2013. године – али је од тада остварен мали напредак.

„Ако постигнемо договор (са Приштином), Србија би требало да добије јасне гаранције да ће постати држава чланица Европске уније 2025. године“, рекао је Вучић у интервјуу Ројтерсу.

Вучић и косовски председник Хашим Тачи изненада су отказали лични сусрет у Бриселу прошлог петка, где је две државе по први пут требало да разговарају о плану за размену територије. Сада се очекује да се они састану крајем овог месеца.

Вучић је рекао да би требало и до десет година Београду и Приштини да постигну споразум због њихових многобројних размимоилажења.

„Понекад се насмејем када чујем како људи поједностављују ствари и кажу да се договор своди на ред текста – ја ћу теби да дам три села а добићу (заузврат) шест села“, рекао је.

„Ако икада постигнемо договор (са Приштином) то треба да буде свеобухватан договор који ће укључити не само односе између нас и Албанаца на Косову, већ треба да укључи и разјашњење нашег пута у Европску унију и будући економски напредак“, рекао је.

Размена територије

Србија је изгубила контролу над Косовом 1999. године након НАТО ваздушне кампање, који је требало да спрече српске снаге да убијају и протерују Албанце током двогодишњег против-побуњеничког рата.

Косово је прогласило независност 2008. године и признало га је више од 11о држава, али не и пет држава чланица Европске уније, Русија и Србија.

Српски председник Александар Вучић током интервјуа за Ројтерс, Србија, 13. септембар 2018 (Фото: Ројтерс/Ђорђе Којадиновић)

Предложени договор о размени територије расправљан је одвојено у Београду и Приштини. По њему би Србија добила контролу над северним делом Косова који већински насељавају Срби. Заузврат Приштина би добила контролу над јужним српским општинама које већински насељавају Албанци.

Сједињене Државе и неки званичници Европске уније су рекли да се неће противити договору ако два локална лидера могу да постигну споразум, али је Немачка одбацила ову идеју рекавши да би она могла да оживи стара непријатељства из етничких ратова 90–их година.

„Немогуће је имати коначан договор без подршке Немачке, Русије, Сједињених Држава или Француске“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да кампања за изборе за Европски парламент идућег маја и снажење популарности десничарских политичких партија у Европи може да смањи шансе да се постигне договор између Београда и Приштине.

„Да ли мислите да би грађани ових  држава (чланица Европске уније) волели да слушају о перспективама српског чланства (током кампање)?“, упитао се.

Већина Срба види Косово као колевку своје нације и православне хришћанске вере, те Србија – у складу са својим Уставом – сматра Косово својим сопственим делом.

„Сада не знамо где су наше границе“, рекао је Вучић, додавши да би договор између Приштине и Београда допринео стабилности у региону.

„Нико у региону не треба да се плаши договора између Срба и Албанаца на Косову, регион ће бити стабилнији, јачи и економски атрактивнији“, додао је.

Коначан договор са Србијом би такође омогућио Косову да постане чланица Уједињених нација.

Извештавала: Ивана Шекуларац; уредио Кирстен Донован

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић

Помозите рад и опстанак Стања ствари

Овде можете унети суму коју желите, с тиме што је минимална уплата 20 евра и то можете помножити бројем којим желите. Ако остане број 1 – онда је то 20 евра укупно.

€20,00Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

1 reply

  1. У немачким медијима писало је((јер имају слободу штампе)) да Немачка канцеларка и Брисел чекају на коначно признање Косова онако како су са АВ договорили,јер за узврат
    су му све ове године толерисали или ти боље речено зажмурели на његову тортуру на правосуђе и медије а да не говоримо о насиљу над читавом нацијом.
    Према томе они говоре а он мора да ћути.
    Недај Боже,да уђемо у ту ЕУ, боље нам бити неће а изгубићемо све.

Оставите коментар