Приштина изгласала стварање Војске Косова

Косовска влада усвојила је, без учешћа Српске листе, Предлог закона о трансформацији КБС у Оружане снаге Косова

Фото: AP

Приштинска влада једногласно је усвојила, без присуства чланова из Српске листе, три Предлога закона о трансформацији Косовских снага безбедности у војску и по хитном поступку их доставила парламенту.

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је након седнице владе да је „завршетак сигурносних механизама највећа инвестиција земље у догледној будућности“:

„Косово ће изградити наоружане, професионалне, мултиетничке и инклузивне силе, усклађене с војскама мира, засноване на стандардима НАТО-а“, написао је Харадинај на Фејсбуку.

„Тај поступак је у складу да законом. Неке одлуке су наше, неке се доносе у консултацији са другима. Овај процес ће се наставити и у другим фазама. Одлука је у нашој надлежности, као једне суверене земље, са свим правима које имамо. Честитамо.“

Како је Влада изгласала своју одбрамбену снагу.

„Парламент има свој удео, председник потпис, Косово је прошло кроз ову тему“, навео је Харадинај.

Косовски председник, Хашим Тачи, међутим, сматра да је ова одлука донета у погрешно време.

Законе је предложило надлежно министарство на чијем челу је Рустем Бериша.

Бериша је рекао да прихватањем предложених закона Косовске снаге безбедности преузимају нове задатке, а министарство КСБ тежи да прерасте у Министарство одбране, пренео је портал Коха.

Лист подсећа да власт у Приштини већ неколико година припрема трансформацију Косовских снага безбедности у косовску војску.

Коха подсећа да је, према уставним одредбама, та трансформација могућа само уз двотрећинску подршку Срба.

Власт у Приштини, међутим, сматра да трансформацију треба спровести у складу са законом, где подршка Срба није предвиђена.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 13. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар