Виктор Орбан: Европски парламент се спрема да осуди читав мађарски народ

Какву год одлуку данас донесете, Мађарска неће попустити пред уценама. Ми ћемо зауставити незаконите миграције и одбранићемо своја права

Виктор Орбан говори у европском парламенту (Фото Бета/АП)

СТРАЗБУР – Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас у расправи са европским парламентарцима о извештају о стању у Мађарској, да се Европски парламент спрема да осуди читав мађарски народ.

„Знам да сте ви већ заузели стајалиште по овом питању и знам да ће велика већина вас подржати овај извештај. Знам и то да мој говор неће променити ваше мишљење. Ипак сам дошао овамо јер се ви сада спремате да осудите не само једну владу, него једну читаву државу, један читав народ. Осудићете Мађарску која је већ хиљаду година део европске хришћанске породице”, рекао је Орбан на пленарној седници у Европском парламенту.

ЕП је на пленарној седници у Стразбуру расправљао о извештају о стању у Мађарској у којем се Европски савет позива да „у складу са чланом 7, утврди да постоји очита опасност да Мађарска грубо прекрши вредности на којима се заснива ЕУ”.

Члан 7 Уговора о ЕУ теоретски може довести и до одузимања права гласа у Савету ЕУ, преноси Хина.

„Мађаре желе осудити, јер смо одлучили да нећемо постати земља миграција”, рекао је Орбан.

Он је рекао да постоји жеља да се Мађари искључе из процеса одлучивања и да им се одузме право на заступање својих интереса.

„Ако желимо да будемо уједињени у разноликости, онда разлике не смеју да буду разлози за осуду било које државе чланице те њено искључивање из процеса заједничког доношења одлука”, рекао је Орбан.

Он је критиковао садржај извештаја, рекавши да његови творци нису упознати са елементарним чињеницама и да у њему има 37 нетачних тврдњи о Мађарској.

„Какву год одлуку данас донесете, Мађарска неће попустити пред уценама. Ми ћемо зауставити незаконите миграције и одбранићемо своја права, ако треба и наспрам вас. Видећемо какав ће бити исход избора у мају. Ја мислим да ће вратити демократију у европску политику”, закључио је Орбан свој говор уз гласно одобравање дела посланика. (Танјуг)

Наслов и oпрема: Стање ствари

(Политика, 11. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар