Ангела Меркел: Референдум могућност да Македонија отвори врата ЕУ и НАТО

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је у Скопљу да ЕУ има јак интерес за стабилност Западног Балкана и да је територијални интегритет важна полазна тачка за регион да остане такав какав јесте

Зоран Заев и Ангела Меркел у Скопљу (Фото: Бета-АП)

СКОПЉЕ – Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас у Скопљу да је предстојећи референдум о имену могућност Македоније да отвори врата и буде део евроатлантске породице и позвала је грађане да изађу и гласају. На заједничкој конференцији за новинаре са премијером Македоније Зораном Заевом, после једночасовног састанка, она је рекла да се залаже за велику излазност на референдуму, на којем ће се грађани Македоније изјаснити о договору са Грчком.

Меркелова је истакла да Македонија има позив за чланство у НАТО и ЕУ, али да на том путу мора још много да се уради, почињући од успешног референдума 30. септембра.

„Не седите кући, изађите на референдум. То је кључан датум за вашу државу. То је историјска шанса која се не појављује сваки дан. Шанса коју једна генерација има једном. Искористите демократску могућност да кажете шта мислите о будућности ваше земље”, рекла је канцеларка Немачке.

Меркелова је рекла да се неће срести са председником Македоније Ђорђем Ивановим, а да ће лидеру опозиционе ВМРО ДПМНЕ Христијану Мицкоском, који је противник договора са Грчком, рећи исто што је рекла и премијеру Заеву.

„Разуме се, говорићу и о томе да у једној демократији за одлучна питања постоји заједничка национална одговорност”, рекла је Ангела Меркел, која ће се са Мицкоским срести у просторијама Амбасаде Немачке у Скопљу.

Она је рекла да нико у међународној заједници не прети македонским грађанима изолацијом ако не подрже договор са Грчком, али је истакла да је реализација тог договора повезана са чланством у ЕУ и НАТО.

„Постојао је спор између ваше земље и Грчке и морало је да се нађе решење зато што је питање имена и чланства повезано. То питање није повезано са Владом, већ са тиме да све земље чланице треба да се сагласе”, рекла је Меркелова.

Немачка канцеларка је оценила да људи у Македонији имају могућност да, као пре 27 година када су на данашњи дан прогласили независност, изгласају да ли желе да припадају породици НАТО и ЕУ. ;

„То ;истовремено тражи прихватање договора са Грчком”, рекла је Меркелова, која је искористила прилику и да Македонцима честита 8. септембар, Дан независности, која је проглашена пре 27 година.

Премијер Македоније Зоран Заев захвалио је Меркеловој на снажној подршци Немачке и оценио да је њен долазак потврда да велике силе подржавају договор са Грчком, као и стремљење Македоније да постане део ЕУ и НАТО.

Како је истакао, канцеларка Меркел указује Македонији велику част посетом на Дан независности и то ће бити узвраћено успешним референдумом који ће значити европску перспективу Македоније.

„Ова посета има снажну поруку и подстицај пред референдум на којем ће грађани изабрати будућност. Ми ценимо подршку немачке за стратешка опредељења, нама остаје да продужимо снажно са реформама и убрзаном учлањењу у НАТО и у ЕУ”, рекао је Заев.

Македонији 30. септембра предстоји референдум о договору с Грчком и промени имена у Северна Македонија који би, у случају да буде успешан, требало да буде потврђен уставним променама до краја ове године, што је основни услов за македонску интеграцију у ЕУ и НАТО. (Бета)

Меркел у Скопљу: Стабилан Западни Балкан интерес ЕУ

Скопље – Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је у Скопљу да ЕУ има јак интерес за стабилност Западног Балкана и да је територијални интегритет важна полазна тачка за регион да остане такав какав јесте.

„Из немачког аспекта, из европског аспекта, имамо велики интерес за стабилан регион. Ако погледате карту тада гледате земље Западног Балкана и то је кључно за стабилност целе ЕУ”, рекла је она на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Македоније Зораном Заевом. ;

„Свим земљама Западног Балкана дали смо перспективу уласка у ЕУ. Не само зато што ми желимо нешто добро овим земљама, већ зато што је то у нашем сопственом ;интересу”, рекла је канцеларка Немачке.

Меркелова је истакла да лично верује да је „територијални интегритет важна полазна тачка за регион да остане такав као што јесте и да има још ближу сарадњу у том оквиру и када све буду део ЕУ”.

Немачка канцеларка Ангела Меркел допутовала је у посету Скопљу на Дан независности Македоније да би охрабрила грађане да подрже договор са Грчком за решавање спора око имена. Званични део посете немачке канцеларке почео је свечаним дочеком испред зграде Владе Македоније, након чега следе разговори са македонским премијером Зораном Заевом.

Меркелову су на скопском аеродрому дочекали вицепремијерка Македоније и министарка одбране Радмила Шекеринска и минстар спољних послова Никола Димитров. Посета канцеларке Немачке се одвија под појачаним мерама безбедности, а град надлећу хеликоптери. Ангела Меркел је први немачки лидер који долази у званичну посету Македонији, након Герхарда Шредера који ју је кратко посетио током косовске кризе 1999. године. (Бета)

(Политика, 8. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Ima da vas nema!- sprechen sie der MEHR- Mer-Kel; wie grecken. Nur vorwerz!

Оставите коментар