Вучић сутра на КиМ, прво посета Газиводама

Одлуку да не разговара са Тачијем председник је објаснио тешким притисцима на Србе на КиМ, на њихове политичке представнике и званичнике Србије

Порука председнику на брани на Газиводама (Фото: Танјуг)

Идем сутра на Косово и Метохију и прво ћу обићи Газиводе, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић у обраћању јавности.

„Обратићу се нашем народу, имаћу буран и испуњен дан, али желим да људи чују истину, можда им се све и не свиди, али моје је да се борим. Имам и личну обавезу јер сам на КиМ добио највећу подршку, за мене је гласало 80 одсто Срба”, рекао је Вучић.

На питање шта ако Албанци пошаљу полицију током његове посете брани Газиводе, каже да се нада да се то неће догодити.

„Ми смо све урадили у складу са протоколом о посетама. Нисам ја никакав ован на брвну. Ја мислим и уверен сам да све мора да протекне на сасвим нормалан начин”, рекао је Вучић.

Сигуран је да није ни у албанском интересу да покушају да понове оно што су учинили раније са Марком Ђурићем.

„Све што могу да вам кажем то је да се то неће десити. Нити сам спреман, нити је могуће да дозволим да било ко покуша да на такав начин понизи Србију”, поручио је Вучић.  (Танјуг)

Не прекидамо дијалог са Приштином  

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће Београд наставити дијалог са Приштином да би сачувао мир, али не у време када је то најављено из Брисела, за две седмице, јер ће тада, како је најавио, бити у Кини.

„Суштина је да проналазимо добра решења за будућност”, рекао је Вучић у обраћању јавности, након повратка из Брисела, где је дуже од два сата разговарао са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, али не и са косовским председником Хашимом Тачијем.

Одлуку да не разговара са Тачијем објаснио је тешким притисцима на Србе на КиМ, на њихове политичке представнике и званичнике Србије који се боре за српске националне интересе у међународној арени.

Прецизирао је да су представници власти у Приштини у последња 72 сата водили тешку и непримерену кампању, до сада невиђеним притисцима на представнике Српске листе и на званичнике Србије, да се Фатмир Љимај изгласа за шефа преговарачког тима у косовском парламенту.

„Ми сматрамо да је то демократско права да посланици Српске листе не подрже Љимаја”, рекао је Вучић и додао да је довољно да подсети да је реч о човеку који је оптужен за најтеже злочине над нашим народом.

Има, истакао је, Љимајев досије са све изјавама сведока о тим злочинима.

Вучић је рекао да су притисци били толико велики да је и сам био запањен.

„Педесет позива сам имао из Европе и света и свима сам рекао немојте да укидате демократију и право на другачије мишљење”, рекао је.

Међутим, додао је, када неко треба да буде означен кривцем, увек су то, каже Срби.

Па и сада су Срби оптужени да дестабилизују Косово.

„Срби су криви, јер имају свој мозак и своје мишљење. То је за њих дестабилизација, што је сумануто”, рекао је председник.

Позвао је власт у Приштини да објасни спречавање Марка Ђурића поново да пређе административни прелаз.

Држали су га, каже, 25 минута на Брњаку, а када се Ђурић окренуо, позвали су га да се врати.

Пошто су одбили да о свему томе доставе информацију у писаној форми, Вучић каже да су тражили снимке са контролних камера.

„Сви, цела Европа зна да ми говоримо истину”, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је све ово испричао да би грађани знали у каквој атмосфери је отишао у Брисел.

Покушао је, каже, да реагује и да их призове памети и рационалном понашању, јер нама је потребан мир, а не трвења и сукоби, али је, каже после тога добио забрану посете Газиводама.

Говорећи о представницима Албанаца, Вучић каже да они знају да прете, али само када то раде за своје унутрашње потребе, а када су у Европи, када дођу у Брисел,  кажу да је све у реду и да нема проблема да Вучић дође на КиМ.

„Ето, то је био разлог због којег нисам хтео да разговарам са Тачијем, али нећемо прекинути дијалог”, рекао је Вучић цитирајући Исака Рабина који је рекао да се не мора разговарати са пријатељима, али да се мора и треба разговарати са непријатељима.

„Моја намера од почетка није да хушкам Србе на сукобе, не да тргујем њиховом крвљу и њиховом будућношћу, већ да се понашам одговорно и да се борим за решење проблема у сукобу са Албанцима”, поручио је Вучић. (Танјуг)

Далеко смо од решења за Косово и Метохију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је постизање решења за Косово и Метохију питање свих питања, али да смо далеко од било каквог решења и да за то постоје спољнополитички разлози, као и разлози који се тичу односа Срба и Албанаца.

„Никад нисам лагао грађане Србије, далеко смо од било каквог решења, много бих волео да смо близу, али нисмо. Постоје спољнополитички разлози за то, као и односи између Срба и Албанаца, ми смо између себе далеко од било каквог договора”, рекао је Вучић. (Танјуг)

(Политика, 7. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. Српска листа неће да подржи Љимаја као члана преговарачког тима јер је оптужен за тешке злочине.

  Српска листа ће да подржи Харадинајеву владу иако је оптужен за тешке злочине.

 2. Ретко су наши деспоти ишли на Косово. Они су обично из Београда поручивали “Срби морају да остану и опстану на својим огњиштима на Косову и Метохији”

  То је још давно уочио Љубомир Симовић у песми “Пророци на Косову Пољу” :

  Кажу нам не бојте се, кажу нам смирите се,
  кажу нам слободно отворите прозоре, врата,
  увуците конац у иглу, укључите мотор,
  умочите четку у боју, наложите ватру,
  посолите месо, узмите дете у крило !

  Кажу нам будите потпуно спокојни,
  чуде нам се зашто се забога плашите,
  кажу нам да то нипокоју цену,
  кажу да то неће, да то не сме, да не може бити !

  Кажу нама
  који знамо
  да је већ било

Оставите коментар