РПЦ: Одговорићемо на дејства Цариградске патријаршије у Украјини

То што је Цариградска патријаршија именовала своје представнике-епископе у Украјини није ништа друго него груби упад на канонску територију Московске патријаршије, изјавио је представник Руске православне цркве Владимир Лејгода

Фото: Sputnik/М. Юрченко

Одлука цариградског патријарха Вартоломеја да именује своје представнике у Украјини без усаглашавања с Московском патријаршијом неће остати без одговора, јер то представља повређивање њене канонске територије, изјавио је у петак представник Руске православне цркве Владимир Лејгода.

„То што је Цариградска патријаршија именовала своје представнике-епископе у Украјини – без сагласности с патријархом московским и целе Русије и митрополитом кијевским и целе Украјине – није ништа друго него груби упад на канонску територију Московске патријаршије, без преседана. Таква дејства не могу да остану без одговора“, саопштио је Лејгода.

Украјинска православна црква објавила је раније да је Цариградска патријаршија „у оквиру припрема за признавање аутокефалности православној цркви у Украјини“ именовала за своје изасланике у Кијеву архиепископа пафилијског Данила из САД и епископа едмонтског Илариона из Канаде.

Коментаришући тему „украјинске аутокефалије“, Лејгода је навео да се ипак нада да Цариградска патријаршија „неће предузети никакве кораке с могућим тешким последицама не просто за Украјину, него за светско православље“.

Недавни састанак патријарха московског и целе Русије Кирила и цариградског патријарха Вартоломеја у Истанбулу одржан је упркос противљењу неколико снага, које су до последњег момента покушавале да га онемогуће, изјавио је Лејгода. Он је додао да је сама чињеница да је састанак двојице патријарха одржан веома важна.

Састанак патријарха Кирила и Вартоломеја одржан је 31. августа у Истанбулу, у резиденцији поглавара Цариградске патријаршије. Током састанка је било речи и о ситуацији у Украјини.

(Спутњик, 7. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Превод непотребан:
    МОСКВА, 8 сен — РИА Новости. Московский патриархат готов прервать евхаристическое общение с Константинополем, если Украинской церкви будет дарована автокефалия, заявил в субботу председатель отдела внешних церковных связей (ОВЦС) Московского патриархата митрополит Волоколамский Иларион.
    РИА Новости https://ria.ru/religion/20180908/1528106609.html


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

Оставите коментар