Марку Ђурићу поново забрањен улазак на Косово

Забрана, само два дана пред наставак Бриселског дијалога и посету председника Вучића, има дубљу позадину, поручује за „Политику” директор Канцеларије за КиМ

Административни прелаз Брњак (Фото: Еулекс)

Директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу je забрањен улазак у јужну српску покрајину, иако је на основу договора Београда и Приштине уредно најавио свој долазак на КиМ. Када је нешто после 15 часова дошао на административни прелаз Брњак, речено му је да не може да уђе на Косово.

Забрана се одиграла свега два дана пре наставка Бриселског дијалога, на коме је најављен састанак председника Србије Александра Вучића и председника привремених косовских институција Хашима Тачија. Ђурић, главни технички преговарач Београда, спречен је да уђе на КиМ уочи најављене дводневне посете председника Вучића покрајини.

Марко Ђурић за „Политику” оцењује да је реч о скандалозном потезу Приштине. „Ово је скандалозна одлука Приштине, противна свим споразумима и елементарним принципима слободе кретања.

„Забрана има дубљу позадину”, истиче Ђурић. Каже да ће после повратка у Београд и консултација са председником Александром Вучићем обавестити јавност о разлозима за тај и све друге притиске и уцене којима је српска страна била изложена и претходних дана због тога што не желимо да прихватимо одлуке Приштине које би биле директно против српских интереса.

Подсетимо, ова забрана изречена директору Канцеларије за КиМ само је једна у низу. Марку Ђурићу и министру одбране Александру Вулину улазак на Косово није био одобрен ни крајем марта, под изговором да „заговарају мржњу”.

Упркос забрани, Ђурић је заједно са генералним секретаром Председништва Србије Николом Селаковићем ушао на КиМ. У послеподневним часовима специјалне косовске полицијске снаге под претњом дугих цеви прво су растерале грађане, да би после тога ухапсиле директора Канцеларије за КиМ у Северној Косовској Митровици, где је требало да се одржи округли сто у оквиру унутрашњег дијалога о Космету. Приликом хапшења Ђурић је претучен. Полиција га је спровела у Приштину, где га је по улицама вређала руља. Након давања изјаве пред прекршајним судијом и после интервенције из Београда, Ђурић је исте вечери пуштен на слободу.

Улазак Ђурића на КиМ крајем марта косовски лидери оценили су као провокацију, тврдећи да је полиција поступила у складу са законима и својим надлежностима, док је у Београду након тога одржана ванредна седница Савета за националну безбедност. После тога, три министра Српске листе напустила су владу Косова. Привремене косовске институције за протеклих неколико година забрањивале су улазак и Александру Вучићу, Томиславу Николићу, Небојши Стефановићу, али и министру културе и информисања Владану Вукосављевићу.

Косовске власти нису изрицале забране само политичким представницима Срба. Тако је 31. маја улазак у покрајину био онемогућен и новинару Борису Малагурском, који је требало у Косовској Митровици да присуствује пројекцији свог филма „Косово: Моменат у цивилизацији”. Власти у Приштини процениле су да је он „претња за јавну политику унутрашње безбедности и међународне односе”, па су му спустили рампу. Иронија је да се све ово дешавало у време док се у Београду одржавао фестивал „Мирдита, добар дан”, на којем је под плаштом културе и уметности промовисана лажна „држава Косово”.

Колико су на Косову склони забранама уласка сведочи и чињеница да је тамошњи фудбалски савез онемогућио Фудбалском клубу Црвена звезда гостовање у Грачаници. Утакмица између ФК Грачанице и Црвене звезде требало је да се одигра у среду, 9. маја, а било је предвиђено да новац од продатих карата буде дониран Гинеколошкој клиници у Грачаници за одељење педијатрије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар