Клинтонова документација: Ђукановић тражио да НАТО 1999. године бомбардује поједине објекте у Црној Гори

По свједочењу Клинтона и Жака Ширака датом Би-Би-Си-Ју, Ђукановић је сам тражио бомбардовање циљева у Црној Гори „промилошевићеваца“

Бил Клинтон и Мило Ђукановић (Извор: ИН4С)

Актуелни црногорски предсједник Мило Ђукановић тражио је да НАТО бомбардује 1999. године поједине објекте у Црној Гори.

То се наводи у документима на сајту Предсједничке библиотеке и музеја бившег америчког предсједника Била Клинтона.

У документима се наводе да је Црна Гора, током НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, била тема више телефонских разговора Клинтона са британским премијером Тонијем Блером и њемачким канцеларом Герхардом Шредером.

У дјеловима разговора који су доступни јавности наводи се да је Ђукановић, који се тада такође налазио на функцији црногорског предсједника, тражио да НАТО гађа поједине објекте у Црној Гори.

Индикативно је да је умјесто експлицитног навођења Ђукановићевог имена искоришћена – цртица.

Тако у једном од транскрипта разговора Клинтона са Блером стоји: „Наш народ тражи да размотримо превентивне акције против појединих мета у Црној Гори. Знам да _ не жели да тамо гађа, али је чак _ казао да има неке ствари које бисмо требали да гађамо. Да ти дам примјер или два: сматрамо да има неколико објеката у која улазе како би изнијели пројектиле; у и око лука у Црној Гори; постоји један кључан мост који морамо да нападнемо, прије него што крену са преласком војних јединица. Стога смо веома забринути због њихових могућности да користе те објекте. Нема много мета и нема пуно ризика од цивилне штете“.

Мурино (Извор: ИН4С)

Ово није први пут да се појављују директна свједочења која указују на срамну улогу Ђукановића током НАТО агресије на СРЈ 1999. године.

Тако је, по свједочењу Клинтона и Жака Ширака, датом Би-Би-Си-Ју, Ђукановић сам тражио бомбардовање циљева у Црној Гори „промилошевићеваца“, међу којима је и Мурино.

У филму Би-Би-Сија Пад Милошевића“, Клинтон казао да је бомбардовање локација у Црној Гори, међу којима је и Мурино, тражио директно Ђукановић. Он је  рекао да га је послије гађања циљева у Црној Гори телефоном назвао француски лидер Ширак и питао о чему се ради. Он му је пренио да је бомбардовање циљева у Црној Гори тражио тадашњи црногорски предсједник.

Кликните на слику за увећање

Клинтон је додао да је добио информације да Ђукановић тражи бомбардовање локација гдје су они који су против њега и који су „промилошевићевци“.

Ни до данас, упркос многобројним подсјећањима најугледнијих медија и личности на овај срамни детаљ Ђукановићеве биографије, нико из црногорске власти није нашао за сходно да пружи задовољавајуће објашњење за злочин у којем је Ђукановић саучествовао.

Издаја плаћена 55 милиона долара

У документима објављеним од стране Клинтонове администрације наводи се да су САД пружиле значајну политичку и финансијску подршку Ђукановићу, те да су само у у 1999. години Владу Црне Горе помогле са 55 милиона долара.

У питању је вријеме када је НАТО 89 дана бјесомучно бомбардовао Савезну Републику Југославију, а Ђукановић је „награђен“ због тога што је у том периоду радио све против своје државе, а у корист агресора.

Медлин Олбрајт (Извор: ИН4С)

САД су за ту срамну улогу Ђукановића користиле еуфемизам „отклон од Милошевића“.

У документима се наводи да се тадашња америчка државна секретарка Медлин Олбрајт са Ђукановићем састала више пута. Додаје се и да је уочи почетка бомбардовања НАТО 1999, Клинтонов савјетник за националну безбједност Семјуел Бергет припремио документ који се тиче војних операција на Косову, а у којем је за Олбрајт био намијењен дио о Црној Гори.

„Што се може учинити да се минимизирају политичке посљедице ваздушних напада у Црној Гору на предсједника Ђукановића“, пише у документу из марта 1999. са којег је скинута ознака тајности. У документу се помињу верзије напада на СРЈ у којем би првобитни пакет ваздушних напада био фокусиран на интегрисане системе ваздушне одбране у Србији и у Црној Гори.

„Напад на интегрисане системе ваздушне одбране укључује у случају нужде нападе у Црној Гори. Већ смо упозорили предсједника Ђукановића да ће то вјероватно бити случај“, стоји у документу од 20. марта. Четири дана касније почели су ваздушни напади на Југославију.

Наслов и опрема: Стање ствари

(ИН4С, 5. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Колико ће Вучић добити новца за предају КиМ? Ипак Мило му је био ментор за долазак на власт.

Оставите коментар