Данас: Сорос „спона“ између Вучића и Раме?

Озбиљне сумње да је и Рама део преговарачког процеса „иза сцене“, између осталог, изазвале су недавне посете Алекса Сороса, заменика председника Управног одбора Фондације за отворено друштво, Београду и Тирани

Састанак А. Вучића и А. Сороса (Фото: Фонет/Ненад Ђорђевић)

Поједини опозициони медији у Албанији оптужују албанског премијера Едија Раму да је активно укључен у преговоре о будућем споразуму Београда и Приштине о решавању косовског проблема, а Рама на такве оптужбе још није одговорио, „што је веома чудно за њега“.

То кажу за Данас незванично представници дипломатских кругова из Тиране. Према речима наших саговорника, озбиљне сумње да је и Рама део преговарачког процеса „иза сцене“, између осталог, изазвале су недавне посете Алекса Сороса, заменика председника Управног одбора Фондације за отворено друштво, Београду и Тирани.

„Одраније је познато да је албански премијер у изузетно добрим односима са Џорџом Соросом, председником Фондације за отворено друштво и оцем Алекса Сороса, а у последње време чести су и сусрети Александра Сороса и српског председника Александра Вучића, тако да је могуће да се у тим приликама разговара и на тему Косова“, истичу извори Данаса.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је јуче за ТВ Пинк да се тражи решење за косовско питање и да је разграничење са Албанцима „једна од идеја, али других идеја и нема“.

– Тражи се компромис. Сада се налазимо у тој фази, али се поставља питање шта је то компромис. Разграничење је једна од идеја. Али других идеја нема. Баш зато је лавина отпора и у Приштини и у Београду…. Том идејом су незадовољне и европске земље, јер се тиме показује да су оне, ипак, пребрзо признале независност Косова и да сада морају да преиспитују своје одлуке… У САД сада „дувају нови ветрови“, отвара се могућност да Срби и Албанци нађу компромисно решење. Нама је циљ међународна конференција и да осим ЕУ сви буду гарант онога што је договорено“, истакао је Дачић.

Подсетимо, о могућем организовању међународне конференције, такозваног „Рамбујеа два“ или „Дејтона два“, први је писао наш лист пре три месеца, а Дачићева изјава да „осим ЕУ сви треба да буду гарант онога што је договорено“, у складу је са недавним порукама Волфганга Петрича, бившег специјалног изасланика ЕУ за Косово. Петрич је у интервјуу за Данас истакао да би споразум Београда и Приштине требало да гарантују Уједињене нације, Европска унија и ОЕБС.

Министар Дачић је казао и да „они који се противе разграничењу треба да знају да је целовито Косово једино могуће као независна држава“. „Ми север КиМ нећемо никада дати, ту дилеме нема. Шта можемо још? Немамо територијалну повезаност да сви крајеви где живе Срби остану у Србији“, рекао је он.

Стручњаци за геостратешка питања незванично за Данас коментаришу да у случају да „разграничење“, односно „корекција граница“, које заговарају Вучић и Тачи, подразумева да делови општине Прешево припадну Косову – остаје питање „контроле повезаности Београда са луком Пиреј, односно да ли ће Србија препустити Косову да контролише делове стратешки изузетно важног Коридора 10“.

„Истовремено, поставља се питање да ли би становници општине Прешева били спремни да се одрекну користи од релативно скорог чланства Србије у ЕУ. Наиме, ако Београд и Приштина заиста постигну споразум до пролећа 2019, како очекује Запад, извесно је да ће Србија постати чланица ЕУ 2025. године, док је чланство Косова у Унији на веома дугом штапу“, напомињу наши саговорници.

Марија Стојановић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 4. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар