Формиран Савез за Србију

Међу главним тачкама програма Савеза јесу стварање услова за фер изборе, борба против криминала, противљење чланству Приштине у УН, нова економска политика, запошљавање младих и борба против сиромаштва

Извор: НСПМ

Савез за Србију, политички блок који чини, формално је основан у Београду. То су: Народна странка, Демократска странка, покрет Двери, Здрава Србија, Левица Србије, Заједно за Србију, Покрет за преокрет, Покрет Отаџбина и Удружени синдикати Србије Слога.

Тим поводом оснивачи Савеза истичу да српска политичка сцена више није иста и да сада сви опозициони бирачи имају наду да у Србији може доћи до промена.

Међу главним тачкама програма Савеза јесу стварање услова за фер изборе, борба против криминала, противљење чланству Приштине у УН, нова економска политика, запошљавање младих и борба против сиромаштва.

Оснивачи Савеза за Србију су током протеклих месец дана у градовима широм Србије са грађанима разговарали о тридесет тачака програма које представљају предуслов промена у Србији.

Како је и најављено, данас од 17:00 часова у београдском Сава Центру одржана је оснивачка скупштина Савеза за Србију на којој су се присутнима у препуној сали обратили Жељко Веселиновић, Славиша Ристић, Небојша Зеленовић, Вук Јеремић, Зоран Стојиљковић у писму, Драган Ђилас, Милан Стаматовић, Борко Стефановић, Јанко Веселиновић, Зоран Лутовац, Бошко Обрадовић, Јелена Беба Балашевић и Љубивоје Ршумовић.

Ђилас: Прави лидери у Србији су обични људи који немају страх да се супротставе систему, а ми смо ту само да им помогнемо

У свом говору, Драган Ђилас је напоменуо да су прави лидери у Србији обични људи који немају страх да се супротставе систему, а да су оснивачи Савеза са Србију само ту да им помогну. Некадашњи градоначелник Београда Драган Ђилас позвао је све појединце, странке и организације да се прикључе савезу, и да заједно направе земљу какву желе.

„Нас десет смо почели заједно са вама да градимо једну кућу која се зове слободна просперитетна демократска Србија. Да би то направили није доста нас десет, потребно је да се прикључе сви у овој земљи, све политичке организације, све странке, све групе грађана, сви појединци, да заједно ту кућу из темеља коју данас постављамо дигнемо до крова и ово је столица за њих, ово су столице за њих“, рекао је Драган Ђилас.

Лутовац: Разлике међу чланицама савеза нису битне

Председник ДС Зоран Лутовац рекао је да разлике међу чланицама савеза нису битне, већ је битно да слушају грађане Србије и да нормализују свакодневни и политички живот.

„Једино широк савез може бити савез, а све остало су идеолошке или програмске коалиције. Ми живимо у претполитичко доба, нису битне разлике, битно је то што нас обједињује, а обједињује нас то што желимо да направимо државу у којој можемо да показујемо своје посебности и разлике“, рекао је Лутовац.

Он је додао да ће разлике и програмске коалиције доћи на дневни ред, тек када се створи демократска држава.

Обрадовић: Ми нисмо савез против било кога, ми смо савез за Србију

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да сада грађани имају могућност да бирају између уједињене власти и уједињене опозиције.

„Грађани имају јасну алтернативу сада, да бирају између актуелне уједињене власти и уједињене опозиције“, рекао је Обрадовић и додао да они нису Савез против било кога, већ Савез за Србију.

Јеремић: Да се не стидимо да сутра погледамо својој деци у очи

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је да чланови Савеза морају да буду солидарни.

Он сматра да је једино са вером у достојанствену државу и „шведску Србију“ могуће направити нешто због чега се неће стидети сутра да погледају у очи својој деци.

Ристић: Поштоваћемо Устав и Резолуцију 1244

Председник покрета „Отаџбина“ са Косова и Метохије Славиша Ристић рекао је да су они одлучили да приступе савезу јер у једној од 30 тачака, око којих су се окупили, јасно пише да ће се поштовати Устав Србије и Резолуција УН 1244 и међународно право и да ће се противити било којем акту који би за последицу имао афирмацију међународног субјективитета, укључујући чланство у УН „такозване државе Косово“.

Лидери Здраве Србије и Покрета за преокрет, Милан Стаматовић и Јанко Веселиновић, истакли су да је први задатак за који морају да се изборе стварање услова за фер и демократске изборе.

Председник Удружених синдиката „Слога“ Жељко Веселиновић рекао је да они приступају савезу јер желе да се бора за права радника, који су данас обесправљени.

Председник Левице Србије Борко Стефановић је подсетио да је на данашњи дан 1990. година створена коалиција Заједно и да без обзира на то шта неко лоше мисли о тој коалиција, она је спречила крађу у Србији.

На скупу у Центру „Сава“ говорили су и писац Љубивоје Ршумовић, редитељка Јелена Балашевић, градоначелник Шапца и лидер Заједно за Србију Небојша Зеленовић.

Лидери тог опозиционог блока поручују да политичка сцена у Србији више није иста и да бирачи имају наду да може доћи до промена. Најављују да ће одлуке усвајати консензусом, имаће председништво које ће чинити свих десет оснивача и месечно ће се ротирати на месту председавајућег.

Имаће и посебно тело – Конференција за Србију, као консултативни орган Савеза у коме ће сви они који се касније придруже блоку, моћи да пронађу своје место.

„Данас је велики дан за све опозиционе бираче и за све грађане који желе слободну, стабилну и уређену Србију. Ми се нисмо окупили само да бисмо сменили Вучића, већ да бисмо сменили једну политику понижавања свих грађана Србије. Зато смо прешли са речи на дела и договорили се око 30 програмских тачака од чијег спровођења зависи нормалан живот сваког грађанина. Борба против политике сиромаштва коју спроводи актуелна власт, слободни избори, независни медији, инвестирање у домаћу привреду, мере за подстицај наталитета и подршку породицама, испитивање порекла имовине и питање Косова и Метохије – ту нема места нашим идеолошким разликама. И управо то даје наду да у Србији може доћи до промена“ – истакли су оснивачи Савеза за Србију у изјави коју потписују:

Драган Ђилас, један од оснивача Савеза
Бошко Обрадовић, председник Двери
Вук Јеремић, председник Народне странке
Зоран Лутовац, председник Демократске странке
Борко Стефановић, председник Левице Србије
Милан Стаматовић, председник Здраве Србије
Небојша Зеленовић, председник Заједно за Србију
Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет
Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије Слога
Славиша Ристић, председник покрета Срба са КиМ „Отаџбина“

Наслов и опрема: Стање ствари

(СЗС/НСПМ, 2. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

4 replies

 1. Поздрав САВЕЗУ ЗА СРБИЈУ !

  Крајње је време да брод Србија добије новог капетана. Мудрог.
  Садашњи капетан, манипулатор, толико лаже, толико мења правац и брзину, да нико више не зна где ћемо, како ћемо и кад ћемо стићи.

 2. „…svedsku Srbiju…“!- Ovaj ovajko mi najsladji: u j e r e m o!
  Inace, prije tacno sest godina podari mi Bog da posjetim Grob Dostojevskog; u Carskom Gradu docekala me Ruskinja, slavistiku zavrsila u Beogradu, petrogradski turisticki vodic. „Prvo na Grob Dostojevskog,a onda tamo gdje se Jesenjin unesrecio“- rekoh joj.
  Prvi put to cujem, rece mi, te: „Kao turisticki vodic imala sam nedavno vaseg ministra spoljnih poslova Jeremica i njegovu suprugu; trailing su samo da ih vodim u soping…“
  Nije to moj ministar, odgovorih joj…
  Jerkosvedo…
  Neznam, na srecu, tih s a v e z n i h trideset tackica; pretpostavljam da je bitno nosiva im mocna nesvrstanost skuvana u corbi n e u t r a l n o s t I sa garancijom od strane c e lJ a d I Rima- kao „opozicija“ radikalna odstupnica od „radikala“!

 3. Za @Spase Uzelac

  Спасе, из твог (изузетно писменог) коментара видим да те је формирање САВЕЗА ЗА СРБИЈУ веома обрадовало, да ти је баш осветлало живот. А јел се не бојиш да ће тај савез да нашкоди Вучићу ?

 4. Ђилас је управо дао интервју за Истиномер, ево пар примедби на његове ставове. Мислим да овде избија на видело велики идеолошки проблем. Ђилас и даље из све снаге напада Милошевића. Па зар нису они који су се борили против Слобе окупирали КиМ, РСК и пола РС? Зар није Слоба био против предаје КиМ? Зар та коалиција Заједно коју помиње Ђклас није плаћана новцем и медијском подршком запада? Зар сам Ђинђић пред убиство није рекао да КиМ није демократско питање и да запад отима КиМ без обзира на пад Милошевића? Зар Ђинђића нису убили јер је „палио светло“ у вези КиМ?
  Како овакви ставови Ђиласа могу да уједине „грађанску“ и националну опцију? Како додворавање злу – западу које је растурило Југу и које растура Србију може да нам помогне? Па управо Вучић изрод извршава њихову агенду.

Оставите коментар