Александар Вучић: Ако смем да прогнозирам – Србија неће добити ништа   

И онда ће бити срећни моји политички противници што ми нисмо добили ништа, јер они су најнесрећнији ако ми добијемо нешто значајно. А то да ми имамо све, ја такав лажов да будем и то да причам народу – нећу, рекао је председник Србије

Александар Вучић са житељима села Рудна Глава код Мајданпека (Фото: Танјуг/Р. Прелић)

Ако су Пленковић, Звиздић, Марковић против нечег у вези са Србијом и њеним интересима, грађанима је све јасно, и, ако је неко против неког предлога, онда не морам ништа да коментаришем, сваки грађанин Србије разуме шта је за нас добро, а шта није, рекао је јуче председник Србије Александар Вучић после митинга Српске напредне странке који је одржан у Рудној Глави код Мајданпека где се у недељу одржавају редовни локални избори.

Одговарајући на питање новинара како види то што после форума у Алпбаху, у Аустрији, разграничење више није табу тема, али и то да канцеларка Немачке и даље не мења став против ове идеје, председник Србије и лидер СНС-а је рекао да му је од реаговања политичких противника у Србији много занимљивији став који су тим поводом изнели политичари у региону, укључујући премијере Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Поновио је да Ангелу Меркел зна годинама, да му је позната њена позиција поводом питања Косова и Метохије, да то није ником било непознато, али да је интересантно како су против тога многи у земљи, али и комшије.

„Разумем све који имају нешто против. Ја њен став знам већ више година, то није новост, није тајна. То само они злобни којима је жеља само да пропадне Вучић, па макар пропала и Србија, подижу као тему, иако смо то годинама слушали”, рекао је Вучић.

Није желео да коментарише то што се идеји разграничења противи Рамуш Харадинај јер, како је рекао, неће да улази у њихове интерне ствари. „Наше је да се боримо за рационална, разумна, реална решења, али реална решења у којима ће Србија бити поштована, интереси Србије, не само српски национални интереси, интереси државе Србије такође поштовани. Ако можемо да се договоримо добро, ако не можемо да се договоримо, опет добро. Не би то био први неуспели покушај. Две стотине година и дуже покушавамо да направимо и мир и стабилан однос са Албанцима, па то није ишло. Ја бих волео да се то једном заувек реши”, истакао је Вучић.

Ако они нису за то, како је рекао, нису јер ни многи у Србији нису. „А нису за решавање само зато што мисле да могу да извуку неки политички поен за себе. Мисле да људи у Србији не знају о чему је реч. На крају, ми смо далеко од било каквог решења, од било чега. Ако будемо имали прилику, људи ће се изјашњавати. Ако не буде, неће се ни изјашњавати. Нема потребе за било каквом нервозом. Економски гурамо, била би дивна ствар да можемо да решимо јер бисмо онда имали драматичан економски напредак. Ако не, опет ником ништа”, казао је председник. На питање шта ако Србија не добије ништа, Вучић је одговорио да „ако сме да прогнозира”, тако ће и бити и додао:

„И онда ће бити срећни моји политички противници што ми нисмо добили ништа, јер они су најнесрећнији ако ми добијемо нешто значајно. А то да ми имамо све, ја такав лажов да будем и то да причам народу – нећу. То можете да говорите на неком скупу неодговорних људи. Онај ко ће да вам прича о великосрпском Качанику, то вам говоре неодговорни и неозбиљни људи који тамо никада нису били. И то су људи који би озбиљно угрозили будућност, а своју децу су углавном послали ван земље. ”

Председник је, такође, истакао да ће покушати на сваки начин да обезбеди мир и стабилност, а да се при томе сачувају и највиталнији  национални и државни интереси. „Мени је важно да људи знају шта сам желео у једном тренутку, шта смо и могли да остваримо у једном тренутку па нека цене за 30 и 40 година јесам ли или нисам био у праву. За 30 или 40 година говориће онај луди Вучић све је био у праву за то што нам је  говорио”, казао је Вучић и поновио да се у случају Косова преплиће много интереса који нису само интереси Срба и Албанаца или његових политичких противника већ и интереси страних служби. Подсетио је да још нисмо добили снимке убиства Оливера Ивановића: „Кажу ’била магла’. Па, дајте да видимо ту маглу”, рекао је Вучић.

Јелена Церовина

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар