Форум београдских гимназија: Ако сада паднемо – паду смо били склони

Одлука надлежних министарстава да просветне раднике сврста у осму платну групу представља последњи ексер закуцан у сандук српске просвете. Уколико просветни радници у овом тренутку ништа не ураде како би спречили спровођење наведене идеје у дело, питање је ко ће у будућности образовати српску омладину

Форум београдских гимназија позива све запослене у просвети на протест 31.8.2018. године испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја, са почетком у 12 часова. Последњи је тренутак да се нешто уради у циљу спречавања потпуне пропасти српске просвете јер ако сада паднемо, сами ћемо сносити одговорност за тај пад.

Одлука надлежних министарстава да просветне раднике сврста у осму платну групу представља последњи ексер закуцан у сандук српске просвете. Уколико просветни радници у овом тренутку ништа не ураде како би спречили спровођење наведене идеје у дело, велико је питање ко ће у будућности образовати српску омладину.

Форум подсећа јавност да већ у овом тренутку постоји велики дефицит у стручном кадру када су у питању поједини предмети, па наставнике математике, физике и немачког језика све чешће замењују колеге које немају одговарајући ниво образовања, а ако се овакав тренд настави ситуација неће бити ништа боља ни у погледу других предмета. У условима где се наставницима практично онемогућава да напредују захваљујући својим компетенцијама и залагању на раду, велико је питање како ће изгледати српске школе у наредним годинама.

Сврставање просветних радника са седмим степеном стручне спреме у девету платну групу омогућиће напредовање наставника кроз платне разреде на основу уложеног труда и квалитета, што ће последично омогућити и веће плате наставницима, а то ће утицати на већу мотивацију наставника од чега ће највећу корист имати друштво.

Због свега наведеног Форум позива све наставнике да се придруже предстојећем протесту. Овом приликом тражимо подршку и разумевање и од стране родитеља и целокупног друштва јер борба за бољи положај наставника је борба за бољу и успешнију будућност сваке државе.

У Београду, 30. 8. 2018.
Александар Марков, председник ФорумаCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Потпуно подржавам добре плате просветним радницима али не познајем њихове проблеме.

    Може ли неко да објасни шта значи :
    – сврставање просв радника у осму платну групу ?
    – Сврставање просветних радника са седмим степеном стручне спреме у девету платну групу
    – напредовање наставника кроз платне разреде на основу уложеног труда и квалитета

Оставите коментар