Зоран Лутовац: Референдум о Косову биће оруђе у рукама аутократе

Приликом решавања статуса Косова и Метохије морају се уважити Устав Србије, међународно право и политичка платформа око које постоји консензус

Зоран Лутовац (Фото: Медија центар)

Пре нормализовања односа са Приштином морају се нормализовати односи унутар Србије. Референдум у недемократској држави, у којој не постоје слободни медији и слободни избори, неће бити слободно изјашњавање грађана о том питању, већ оруђе у рукама аутократе – рекао је Лутовац на конференцији за новинаре на платоу испред Тржног центра Калча у Нишу.

Говорећи о Савезу за Србију, у којем је и ДС, Лутовац је казао да се он није окупио због неког краткорочног циља, већ око универзалних вредности, како би се на тим темељима направила нормална држава и друштво, што Србија данас није.

– Грађани већ доживљавају овај Савез као алтернативу недемократском режиму. Њима је већ доста инсистирања на нашим различитостима. Они хоће да виде конкретну и спремну алтернативу таквом режиму – рекао је он.

Председник ДС је додао да је Савез за Србију отворен за све политичке странке и остале који имају исте циљеве као Савез, исказане кроз Програм у 30 тачака. Савез је, међутим, отворен за сарадњу „у вези са појединим питањима“ и са другим политичким странкама, покретима, невладиним организацијама и грађанима, поготову на локалном нивоу.

– Савезу за Србију у локалним срединама моћи ће да се прикључе и странке, покрети, НВО и грађани који нису ушли у Савез на републичком нивоу. На примеру Ниша, односно у случају Нишког аеродрома и Јужних вести, видело се да је то и добро и могуће. Верујемо да је то право решење и за друге локалне средине у Србији. На нама је да пружимо подршку нашим локалним лидерима и одборима, а не да директивама из „централе“ одлучујемо са ким ће се они удруживати – казао је Лутовац.

Према оцени председника нишких демократа Миодрага Станковића, промене су више него нужне јер је стање у Нишу и другим градовима у последњих седам година, од када њима управља власт на челу са СНС, „неподношљиво“ и „далеко горе“ него када су то чиниле демократе. У Нишу је, иначе, данас одржан састанак представника градских и општинских одбора ДС у Пиротском, Зајечарском, Борском, Топличком и Нишавском округу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 25. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар