Петро Порошенко: Украјина раскида са свим што је везује са Руском империјом, СССР и РПЦ

Нека нас данас добро чују и у Константинопољу, и у Москви, и у Ватикану. Више смо него одлучни да ставимо тачку на ову противприродну и неканонску зависност значајног дела нашег православног друштва од руске цркве

Петар Порошенко на војној паради у Кијеву (Извор: Факти)

Председник Украјине Петар Порошенко на војној паради, одржаној у Кијеву у част Дана независности земље, апеловао је на сународнике да раскину са  „историјском прошлошћу повезаном са Руском империјом, Совјетским Савезом и Руском православном црквом“.

То му је било мало, па је сам, у истом наступу на почетку параде, објавио:

„Ми раскидамо све што нас повезује са Руском империјом и Совјетским Савезом. Главни задатак наше генерације је да своју независност учинимо неоспоривом, а Украјину – моћном и великом. Без икакве перспективе повратка у зону утицаја Русије“.

Наличје „раскида“ – Американци на кијевској паради (Извор: Факти)

Посебно се обрушио на Руску православну цркву:

„Тело не може бити слободно док је душа заробљена. Нека нас данас добро чују и у Константинопољу, и у Москви, и у Ватикану. Ми имамо тврду намеру да пресечемо последњи чвор којим империја покушава да нас веже за себе. Више смо него одлучни да ставимо тачку на ову противприродну и неканонску зависност значајног дела нашег православног друштва од руске цркве“.

Војна парада у Кијеву (Извор: Факти)

У истом говору је обећао да ће пре почетка јесење сесије парламента (Врховне раде) предложити уставне промене које ће ојачати тежње Украјине да ступи у Европску унију и NATO.

У паради је учествовало  4.500 војника.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Факти, 24. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Порошенко носи презиме своје мајке. Његов отац се презивао Walzman, а на венчању је узео презиме своје девојке односно супруге. Дакле, он са очеве стране није етнички Рус нити православни Украјинац, нити Словен. Ту вероварно треба тражити и разумевати његову патолошку мржњу према Русији и Православљу. На предавању које је одржао пред Израелским Кнесетом је рекао да је поносан што је баш тај народ први пут основао Украјину 1922. године.
    Поздрав

Оставите коментар