Округли сто СНФ у Грачаници: Подршка СПЦ, против разграничења и поделе Косова

„Разграничење, мала Србија – велика Албанија“, била је тема округлог стола који је Српски национални форум (СНФ) организовао у Грачаници

Округли сто у Дому културе у Грачаници (Фото: Радио Ким)

Апсолутна подршка Српској православној цркви и неприхватање разграничења и поделе као могућег решења косовског питања, неки су од закључака који су донети на округлом столу који је организовао Српски национални форум у Грачаници.

„Разграничење, мала Србија – велика Албанија“, била је тема округлог стола који је Српски национални форум организовао у Грачаници, а на којем су, поред чланова форума, учествовали и поједини представници цивилног сектора и политичари.

Након дискусије донети су и закључци.

„Први закључак је да не прихватамо никаква разграничења и поделе које нам се спремају. Други закључак је апсолутна подршка Српској православној цркви, пре свега подршка епископу Теодосију и игуману манастира Високи Дечани оцу Сави Јањићу… Трећи закључак је да смо сагласни са ставом огромне већине Српске академије наука и уметности у погледу актуелне ситуације… Последњи закључак је да оваква политичка ситуација води ка српско-српском конфликту, сукобу. Апелујемо на све, поготову на представнике власти да учине све да до тога не дође“, рекао је потпредседник Српског националног форума Александар Ђикић.

Председница Европског покрета Срба и бивша посланица у Скупштини Косова Рада Трајковић поручила је да се Срби на Косову налазе у једном веома важном тренутку, те да им, како је казала, гори под ногама. Она тврди да ће председник Вучић изгубити кредибилитет на питању на којем су и његови претходници изгубили власт, а то је питање Косова и Метохије.

„Господин Вучић својим пројектом суштински хоће потпуно да промени културолошки идентитет. Не признавајући мишљење и сатанизацијом наших црквених лидера, он суштински ради на муслиманизацији овога простора, негирајући 1300 манастира и цркава и негирајући наше историјско трајање на овом простору, што је суштински за све нас потпуно неприхватљиво,“ рекла је Трајковићева.

Подела Косова је потенцијални извор сукоба, сматра директор РТВ Мир из Лепосавића Ненад Радосављевић. Према његовом мишљењу за Србе су кључне три ствари, а то су:

„Нама је битан опстанак и повратак нашег народа, то је кључна ствар. Друго је задржавање културне баштине кроз екстериторијалност, без обзира какво ће бити коначно решење и на крају да се не деси рат и страдање. То су та три кључна елемента и о томе ми треба да размишљамо,“ поручио је Радосављевић.

Професор приштинског универзитета Милорад Јеврић сматра да је председник Србије у великом проблему, јер како је казао има велике непријатеље.

,,Који су то непријатељи? То је резолуција 1244, та резолуција недвосмислено говори о широкој аутономији Косова и Метохије у СРЈ односно садашњој Србији. Други непријатељ Вучићев је врло недвосмислено патриотски паметан став наше цркве око Косова и Метохије. Трећи велики непријатељ Вучића и његовом науму је Устав Републике Србије који недвосмислено говори да је Косово и Метохија саставни део Републике Србије. Четврти је српски народ на Косову и Метохији и не само на Косову и Метохији, већ и у целој Србији који је против да се овај део поклони великој Албанији,“ рекао је Јеврић, а пренео је Глас Америке.

На округлом столу учествовао је и председник Прогресивно демократске странке и бивши министар и посланик у Влади Косова Ненад Рашић. Он је изнео мишљење да ће правно обавезујући споразум који би требало да проистекне из преговора у Бриселу угасити све институције које раде по систему Републике Србије, те ће се број загарантованих места у Скупштини Косова укинути.

„Уколико дође до кориговања, мењања граница или тог етничког раздвајања, како год га називали, знамо да Србе на југу чека егзодус у периоду, да будем оптимистичан, од једне до две године. То значи да сада, шта год да имамо, коју год идеју или методу да имамо, морамо да применимо, јер сада није 5 до 12 већ је 12:15“, истакао је Рашић.

Председник Србије Александар Вучић недавно је најавио да ће 9. септембра у Косовској Митровици представити смернице и правце државне политике према Косову, али не и план за коначно решење, јер, како је нагласио, он још не постоји.

Одустаните од замрзнутог конфликта

А како Глас Америке преноси, Момчило Трајковић из Српског националног форума поручио је председнику Србије Александру Вучићу да одустане од своје идеје о разграничењу и крене у озбиљан процес решавања косовског питања.

„То није замрзнути конфликт, то је један процес у коме треба да се овај наш народ овде, који живи на Косову и Метохији национално, политички, морално, економски, социјално – усправи, а не да буде деморалисан говорима који кажу да смо Косово изгубили давно. Да ми овде немамо ништа, да у Чаглавици иако има 150 кућа кажу да има само 20 кућа и тако даље, и тако даље… А зашто то раде? Да би се послала порука остатку Србије да се не вреди борити за Косово“, рекао је Трајковић.

Закључци СНФ-а са округлог стола

1. Одлучно одбацујемо било каква разграничења и поделе;

2. Дајемо пуну подршку СПЦ, епископу Епархије рашко-призренске Теодосију и игуману манастира Високи Дечани оцу Сави (Јањићу);

3. Дајемо подршку академицима САНУ у погледу процеса решавања проблема Косова и Метохије;

4. Позивамо на потпуно поштовање Устава Републике Србије, позитивних законских прописа и међународног права а нарочито Резолуције 1244 СБ УН;

5. Позивамо све, а нарочито носиоце власти да учине све како не би дошло до српско-српског конфликта, јер оволика количина нетолеранције у јавном дискурсу не води ничему добром.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Коссев, 23. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар