Харадинај затражио „обележавање границе“ са Србијом

Нема контроверзних ситуација на косовско-српској граници, јер граница постоји, рекао је премијер тзв. Косова

Рамуш Харадинај (Извор: N1)

Косовски премијер Рамуш Харадинај саопштио је да је затражио од Комисије за надгледање државне границе да започне са радом на обележавању границе између Косова и Србије.

Харадинај је на конференцији за новинаре рекао да је, непосредно након ратификације споразума о граници са Црном Гором у ​​парламенту, од државног тима за одређивање границе затражио и одређивање и обележавање границе са Србијом, преноси Коссев.

„Господин Булићи (председник Државне комисије за маркирање и документовање границе) и његове друге колеге добро познају границу и верујем да је то олакшавајуће за обележавање границе Косова и Србије… Нема контроверзних ситуација на косовско-српској граници, јер граница постоји“, рекао је Харадинај.

Два дана раније Радио телевизија Србије јавила је, позивајући се на косовске медије – да у Приштини „тврде да су почели припреме за демаркацију са централном Србијом“.

Из званичне Приштине тада није било ни потврде, ни демантија ове вести.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић, у реакцији на ове наводе навео је да то не може да се ради једнострано, већ да је потребан договор. „Каква демаркација, добро знате да постоји административна линија коју скоро 20 година контролише КФОР“, рекао је Дачић.

Тачи нема овлашћења да говори о корекцији границе са Србијом

Харадинај је рекао да председник Косова Хашим Тачи у дијалогу о нормализацији односа са Србијом има овлашћења да Косову донесе признање независности, али не и да разговара о корекцији границе.

„Ради се о две етапе, једно је давање поверења председнику земље да представи државу у процесу добијања признања (од стране Србије), за шта има моје поверење. У темама око граница и територија нема поверење и ја не знам зашто и мене око тога прозивају“, казао је Харадинај.

Како је навео, ако председник Тачи у дијалогу постави таква питања то није постављено ни у његово име, ни у име парламентарне групе (Алијансе за будућност Косова), нити странке коју представља.

Опрема: Стање ствари

(N1, 22. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар