Азем Власи: Свим средствима бранити територијалну целовитост Косова

Тек када Србија и Косово буду међусобно признате и нормализују своје односе у постојећим границама, могу се договорити о некаквој корекцији граница или размени територија, каже Власи

Азем Власи (Фото: Танјуг)

САРАЈЕВО – Саветник Хашима Тачија, Азем Власи оптужио је Београд да манипулише Србима на Косову, како би „отели делове” покрајине, те поручује да Приштина то неће дозволити и да ће „свим средствима бранити уставни поредак и територијалну целовитост Косова”.

Тачи је за Радио Сарајево такође рекао да Србија остаје кључни фактор потенцијалне нестабилности и криза у региону.

На питање Радио Сарајева да ли се припрема проглашење аутономије севера Косова и шта би то значило, Власи каже да му није јасно каква би то аутономија била за око 30.000 Срба који живе на северу, док их у другим дијеловима Косова живи око 60.000, али да се никакав поступак мимо Устава Косова неће дозволити.

„Без налога из Београда косовски Срби ништа не раде. А Београд их хушка, јер је у питању посезање за тим делом Косова због ресурса ‘Трепче’, те за нас животно важног водоресурса, ‘Газиводе’, на граници према Санџаку”, оптужује некадашњи високи југословенски функционер.

Приштина, каже, неће дозволити ништа мимо устава, а истовремено, тврди Власи, „чини и чиниће све да и Срби, као и други грађани, живе нормално и безбедно”.

„Али, да се њима манипулише како би отели делове Косова, то нећемо допустити. За нас је сваки део Косова једнако важан и свим средствима ћемо бранити уставни поредак и територијалну целовитост Косова”, упозорава Власи.

Коментаришући последња дешавања на релацији Приштина – Београд и да ли постоји страх од насилних сценарија, Власи је рекао да власти у Србији неће дијалогом да решавају проблеме са суседима, оптужујући их да су те проблем сами створили и да су настављачи политике Слободана Милошевића.

„Иако знају да је Косово дефинитивно независно од Србије, још од јуна 1999. године, они инсценирају наводну кризу у вези Косова. На Косову и Албанци и Срби, као и сви други, живе нормално и у миру, нико никога не угрожава. Вучић има унутрашњу потребу да лаже своју јавност како су Срби на Косову угрожени, а да би могао слати поруке како ће их они, ето, бранити”, тврди Власи.

За Власија Србија и даље остаје кључни фактор потенцијалне нестабилности и криза у региону, а као разлог наводи, пре свега, то што је, како каже, Србија „главна узданица Русије у региону, а Русија је перманентно фактор нестабилности у нашем региону због ривалства са Западом”.

Према његовом мишљењу, Србија представља претњу за стабилност у региону и због „њених нескривених тежњи за територијалним проширењем”.

„Према Косову такве тежње и не крије, али не крије подршку ни према онима у Републици Српској, који би тај ентитет да отцепе од БиХ”, каже Власи и помиње и СПЦ коју види као важан политички фактор у Србији, а која „преко њеног челника Иринеја, говори како су Срби у Црној Гори у положају као у вријеме НДХ”.

„Да није тужно, било би смешно”, навео је.

Коментаришући изјаве председника РС Милорада Додика, Власи каже да између Косова и РС нема никакве сличности и да нико не узима за озбиљно оно што Додик говори.

Тврди да Косово „никада, без Југославије, није било на демократски начин део Србије”, а да је по Уставу СФРЈ из 1974. године имало статус федералне јединице, што је, каже, био кључни аргумент, по међународном праву, да Косово, као и остале федералне јединице, прогласи државом, док је РС „настала као пројекат и идеја за крваво рушење Босне путем злочина и геноцида”.

Понавља и да за Приштину нема промене граница, нити размене територија на Косову, јер је, каже, питање граница на простору бивше СФРЈ завршено.

Тек „када Србија и Косово буду међусобно признате и нормализују своје односе у постојећим границама”, могу се, каже Власи, договорити о некаквој корекцији граница или размени територија, што је, каже, по међународном праву допуштено, али под условом да се не оштети нека трећа држава.

(Танјуг/Политика, 6. 8. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s