Председник Венецуеле преживео атентат дроном

Седам особа је повређено у експлозијама у Каракасу у нападу за који је одговорност преузела мало позната група

Oбезбеђење штити Мадура у тренутку експлозије (Фото: Бета/АП)

Каракас, Вашингтон – Говор председника Венецуеле Николаса Мадура пред неколико стотина војника у Каракасу прекинуле су две експлозије у којима је седам особа повређено. Према наводима владе, реч је о покушају атентата на председника дроновима са експлозивом, за који је Мадуро оптужио председника Колумбије и венецуеланску емиграцију на Флориди.

Забуну су међутим унели ватрогасци који су се затекли на месту догађаја. Они су рекли за АП, под условом да им се не помињу имена, да нису експлодирали дронови него плинска боца у оближњем стану.

Државни тужилац Тарек Вилијам Саб отворио је истрагу. Према речима Саба, који је током говора стајао близу Мадура, експлодирао је дрон који је снимао манифестацију.

На снимку са догађаја, одржаног у суботу по подне по локалном времену поводом годишњице националне армије, види се како председник нафтом најбогатије земље на свету, левичар који је 2013. наследио Уга Чавеса, изненада уплашено диже поглед увис, као и његова супруга која је стајала поред, а војници из шпалира почињу да беже. Пренос на државној телевизији је нагло прекинут када се напад догодио.

Дејвид Смајлд из вашингтонске канцеларије за Латинску Америку рекао је да аматерски покушај атентата на председника Венецуеле не изгледа инсценирано с циљем да Мадуро од њега има политичке користи. Упркос томе, тврди да ће он напад вероватно искористити за концентрацију моћи и даље ограничавање слобода.

Како наводи Би-Би-Си, венецуелански министар информисања Хорхе Родригез саопштио је да су два дрона напуњена експлозивом експлодирала близу места где је председник стајао, али да је Мадуро брзо био на безбедном и да није повређен. На снимцима се виде припадници обезбеђења како постављају штитове око председника отпорне на метке. Седам особа је према наводима министра повређено у експлозијама, а неколико је ухапшено у вези са нападом.

Мадуро је касније у обраћању нацији рекао да је „летећи предмет” експлодирао у његовој близини, да је то била велика експлозија и да се неколико секунди касније чула још једна. „Чависта” који је раније оптуживао САД да кују заверу против њега казао је да „нема сумње” да сада колумбијски председник Хуан Мануел Сантос „стоји иза десничарске завере да га убије”. Влада Колумбије најоштрије је демантовала ове тврдње које нису поткрепљене доказима.

(Политика, 5. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading