РСЕ: Статут Заједнице српских општина спреман за Брисел

Са Нацртом статута Заједнице треба да се сложе и косовска и српска страна, као и остали који су предвиђени Бриселским споразумом

Северна Митровица (Фото: Амра Зејнели РФЕ/РЛ)

Влада Косова нема информације о томе шта садржи Нацрт статута Заједнице општина са српском већином (ЗСО), а који би Управљачки тим за успостављање Заједнице требао да представи Бриселу. Рок за израду Нацрта статута је 4. август. Како су надлежни из Управљачког тима рекли, статут ће бити завршен на време, док из Владе поручују како ће он свакако бити предмет дискусије и разматрања у Уставном суду.

Председник Косова Хашим Тачи је на конференцији за новинаре у петак изјавио да је циљ Косова по питању статута Заједнице општина са српском већином веома јасан – ићи ће се напред уз поштовање косовских закона и одлуке Уставног суда о томе.

„Важно је да надлежне институције интензивно раде заједно са међународним стручњацима. Дали смо обећање да ћемо на томе радити мирним путем комуникације и уз унутрашњи дијалог са српском заједницом И њиховим политичким представницима. Верујем да ће све протећи мирно, уз разумевање и толеранцију, и у складу са уставним и законским обавезама“, казао је Тачи.

Авни Арифи, шеф за технички дијалог у делегацији Косова, у изјави за Радио Слободна Европа (РСЕ) је подсетио како су Управљачки тим који је радио на изради статута чинили само представници српске заједнице и, на основу ранијег постигнутог договора у Бриселу, они су имали потпуну приватност у свом раду, тако да Влада Косова није имала могућности да добије више информација о самом статуту.

„Управљачка екипа која је била одређена за израду Нацрта статута имала је независност, односно они који су постигли споразум у Бриселу о њима дали су им толику слободу да они фактички нису били у обавезни да пруже икакве информације. Али, на основу информација са стране, они су припремили Нацрт статута који је требао да се заврши и пре 4. августа, али сада очекујемо да ће тог дана статут бити предат Бриселу“, казао је Арифи.

Арифи је нагласио да ће Нацрт статута бити јавни документ око чијег садржаја и усвајања ће моћи да се изјасне цивилно друштво и грађани. Он је такође рекао да ће статут потом да буде прослеђен Уставном суду на интерпретацију.

„Прва процедура је одлазак у Брисел где ћемо о томе разговарати. Споразумом је такође предвиђено да се Нацрт статута и декрет о статути проследи Уставном суду како би се утврдила усклађеност са Уставом Републике Косова, а то ће се свакако десити када за то дође време“, казао је Арифи.

Са Нацртом статута Заједнице треба да се сложе и косовска и српска страна, као и остали који су предвиђени Бриселским споразумом.

Посланик Српске листе Игор Симић изјавио је за РТС да ће Управљачки тим за успостављање Заједнице општина са српском већином Нацрт статута представити преговарачким тимовима Београда и Приштине у Бриселу, али је додао како не верује да ће Приштина формирати Заједницу или да ће направити било какав корак ка формирању.

Иначе, чланови Управљачког тима су током разговора са шефом Мисије ОЕБС на Косову Јаном Братуом ове недеље навели да су се при изради тог текста стриктно придржавали одредби Првог споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, Плана имплементације тог споразума, Делокруга рада Управљачког тима, Општих принципа о успостављању ЗСО и Европске повеље о локалној самоуправи.

„Управљачки тим је спреман да у сваком тренутку након 4. августа, на захтев Брисела, текст представи одборима за имплементацију и учесницима дијалога на високом нивоу, како је предвиђено ранијим договорима Београда и Приштине“, наведено је у саопштењу.

С друге стране, министар за администрацију локалне управе у Влади Косова Иван Тодосијевић изјавио је да је Влада, без обзира на то што кабинет премијера Рамуша Харадинаја тврди да нема информације, била редовно обавештавана о том процесу.

Формирање Заједнице је договорено у Бриселу у склопу дијалога о нормализацији односа Приштине и Београда уз посредство Европске уније. За званични Београд и српске представнике на Косову Заједница је приоритет, иако су званичници у Приштини у неколико наврата рекли да пре формирања Заједнице морају да се спроведу сви остали споразуми из Брисела као што је онај о енергетици, мосту на Ибру, признању диплома и др.

Главно питање је и каква овлашћења Заједнице предвиђа овај статут?

Управљачки тим за израду статута требао је да изради статут у складу са пресудом Уставног суда Косова из 2015. У пресуди се каже да су принципи формирања Заједнице постигнути у Бриселу у супротности са Уставом, али додаје да се могу исправити приликом израде статута Заједнице. Задњу реч о статуту такође ће имати Уставни суд.

За представнике косовских Срба Заједница је од суштинског значаја за опстанак Срба на Косову, док је косовска опозиција често говорила да је она налик Републици Српској у Босни и Херцеговини. Косовске власти, међутим, сматрају да Заједница не представља никакав трећи ниво власти и да ће бити попут постојеће Асоцијације косовских општина која делује као непрофитна организација.

Бриселски споразум из 2013. постигнут између Косова и Србије уз посредство Европске уније предвиђа формирање Заједнице на основу статута чија ће структура бити успостављена као, например, и у случају постојећег статута Асоцијације косовских општина. Према тој структури, Заједница ће имати председника, потпредседника, скупштину… А право на оснивање неке асоцијације, попут ЗСО, а у циљу заштите и промовисања заједничких интереса, предвиђено је косовским Законом о локалној самоуправи.

Брисел је претходно саопштио да Заједница мора да се формира у оквирима косовских закона.

Amra Zejneli Loxha

Опрема: Стање ствари

(РСЕ, 3. 8. 2018)


ИСПРАВКА: Пређашња верзија овог чланка имала је грешку у наслову – Статус уместо Статут (4. 8. 2018. у 13:01).

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s