Љубиша Спасојевић: Тикве и букве

Као што су тикве украс кабинета, тако се може рећи да су букве украс престонице

Тиква (Cucurbuta pepo), позната у народу и под именом лудаја, јесте биљка коју одликује једна, такорећи људска, особина – а то је шупља, односно празна глава и најчешће се због тога користи као украс (глава, то јест тиква), што јој је друга, такорећи људска, особина.

Због шупље садржине тикве су непотопиве, па ту особину за сопствену добробит и преживљавање користе да пливају у свим врстама вода – почев од каљуга, преко жабокречинастих баруштина све до катастрофалних поплава. Та њихова задивљујућа особина привлачи свакодневну пажњу медија. Што је тиква већа, већа је и пажња, односно што је већа катастрофа, већа је и пажња. Такође, што је тиква већа, већа је и шупљина коју има, а тиме је и већа и њена могућност преживљавања, односно продужења врсте – јер величином, односно шупљином, себи обезбеђује најбољу позицију, то јест положај. Што је тиква на бољој позицији, такође има већу пажњу медија. Од величине тикве, зависи и њена судбина.

Као украсна биљка тиква обитава по вилама, канцеларијама и најчешће кабинетима.

***

Буква (Fagus) је дрво од кога су у првој фази обраде добијају балвани. Балвани, пак, служе као сировина за опремање кабинета, од оних општинских, па до оних на највишем државном нивоу.

Буква да би преживела такође има једну типично људску особину – савија се према ветру. Букве на овим просторима су поготово савитљиве према ветровима који дувају са запада.

Букве служе за израду папира, па та сировина између осталог служи за добијање партијских књижица и диплома свих врста, по веома скраћеном поступку. Нарочито се користе за израду диплома основних студија, мастера и доктората.

Као што су тикве украс кабинета, тако се може рећи да су букве украс престонице.

***

Закључак: Поред наведених особина обе ове биљке имају још једну типично људску. Оне живе у заједници, односно симбиози. На основу изнетог намеће се закључак да се та врста симбиозе најчешће и најуспешније одвија у кабинетима. Та симбиоза је тако јака да се тешко разликује шта је тиква, а шта буква. Штавише, утисак је да се најчешће ради о истој врсти.Категорије:Сатиристика

Ознаке:,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s