„Мајке Сребренице“ траже хапшење 22 хиљаде Срба

На списку се налазе и имена људи који нису имали никакве везе са ратним дејствима

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је свим припадницима Војске Републике Српске чија се имена налазе на списку који је председник Удружења „Мајке Сребренице“ Мунира Субашић предала у понедељак у Сребреници немачком тужиоцу, да Српска тај списак не признаје и да немачко правосуђе нема надлежност над овим просторима.

Мунира Субашић је, предајући списак са 22.000 имена Срба тужиоцу из Немачке најавила да ће затражити да сви они који су у Немачкој, да не буду приведени да одговарају у Босни, већ у Немачкој. Најавила је да ће списак слати и другим земљама.

На списку се налазе и имена људи који нису имали никакве везе са ратним дејствима, па и кувари, возачи, чистачице… Додик је рекао да је потез Субашићеве провокација.

– Одбацићемо сваку врсту прибављања нестварне надлежности. Сматрам да је то иживљавање над људима који су на том списку, који је резултат грешке од раније – рекао је Додик.

Он је поновио да ће окупити све политичке факторе у Републици Српској у намери да Народна скупштина задужи Владу да повуче и прогласи ништавним свој извештај о Сребреници. – Очигледно да је то од почетка злоупотреба. То је написала међународна заједница и тадашњу власт натерала да то објави – поручио је Додик.

Он је напоменуо да се у том документу наводе подаци који нису тачни и нису потврђени ни у Хашком трибуналу, а који федерална јавност сматра релевантним.

– У Хашком трибуналу има неколико пресуда које говоре о 3.500 до 5.000 страдалих, а у извештају пише да их је 8.700. Ови из Федерације БиХ ће увек рећи да је тај максималан број, што није тачно – рекао је Додик. Он је поновио да, због нетачних података, извештај о Сребреници треба укинути и да је предаја спискова добар повод за то.

Милорад Којић, директор Центра за истраживање ратних злочина РС, каже за „Новости“ да поменути извештај треба дефинитивно ставити ван снаге јер је предмет манипулације од стране Бошњака.

– На списку од 22.000 људи налазе се и возачи, кувари, чистачице који немају никакве везе ни са каквим ратним дејствима на подручју Сребренице. Дефинитивно се ради о манипулацији – каже Којић.

Он додаје да је Центар прибавио праве податке око Сребренице који се могу сматрати валидним и да би најбоље за Републику Српску било да се ти подаци убудуће користе а да поменути извештај буде стављен ван снаге.

КОМИСИЈА РАДИЛА ПОД ПРИТИСКОМ

Влада Српске је, под притиском Дома за људска права БиХ и ОХР, средином децембра 2003. формирала Комисију за истраживање догађаја у Сребреници и око ње, од 10. до 19. јула 1995. године. Одлука Дома односила се на 49 пријава најближих рођака о несталим лицима у јулу 1995. године у сребреничкој регији, а о чијој судбини тада није било поузданих сазнања. Комисија је направила списак лица која су била у војним формацијама и јединицама ВРС и полиције, на подручју око Сребренице.

С. Мишљеновић

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Нови стандард, 11. 7. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s