Вучић разговарао са Меркел о аутопуту Ниш – Приштина

Вучић је, у телефонском разговору, рекао немачкој канцеларки да сматра да су Регионална економска зона и изградња ауто пута Ниш – Приштина од великог значаја за Западни Балкан

Александар Вучић и Ангела Меркел (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас, уочи самита Берлинског процеса у Лондону, са немачком канцеларком Ангелом Меркел и замолио је да својим угледом и ауторитетом убрза реализацију пројеката Регионалне економске зоне и аутопута Ниш-Приштина.

Вучић је, у телефонском разговору, рекао немачкој канцеларки да сматра да су Регионална економска зона и изградња ауто пута Ниш – Приштина од великог значаја за Западни Балкан.

Он је посебно издвојио Регионалну економску зону као пројекат од кључног значаја за будућност Србије и целог региона, јер би на тај начин привукли више инвестиција и убрзали проток људи, робе, капитала и услуга.

Вучић и Меркел су разговарали о регионалној сарадњи уочи Самита о Западном Балкану у оквиру Берлинског процеса који се одржава у Лондону, како би, према саопштењу, сагледали могуће резултате скупа и њихову примену на регион у циљу унапређења сарадње у овом делу Европе.

Председник Србије се захвалио немачкој канцеларки што је својом иницијативом за покретање Берлинског процеса значајно допринела миру и стабилности Западног Балкана.

Вучић и Меркел разговарали су и о наставку дијалога Београда и Приштине и сагласили се да је разговор неопходан, као и да је очување мира и постизање компромисног решења од кључног значаја за обе стране. (Танјуг)

Вучић и Марок о билатералним односима и ситуацији у региону

Председник Србије Александар Вучић примио је данас у Београду заменика помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Пита Марока, и нагласио да је постизање стварног компромиса са Приштином једина гаранција будућности Србије и целог региона.

У разговору о билатералним односима и ситуацији у региону, председник Вучић је казао да Србија и САД настављају путем продубљивања билатералних односа и да су посете америчких званичника добра прилика да се подсетимо наших дугогодишњих и плодоносних веза.

Двојица саговорника су се сагласили да је 100. годишњица од када се српска застава вијорила над Белом кућом значајан јубилеј и прилика да се обележи пријатељство између српског и америчког народа, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Председник Вучић и заменик помоћника државног секретара САД оценили су да се позитиван тренд билатералних односа види кроз широк дијапазон заједничких интереса.

Вучић је истакао да цени посвећеност и подршку америчке администрације решавању питања Косова и Метохије, јер сматра да је постизање стварног компромиса са Приштином једина гаранција будућности Србије и целог региона.

Амерички званичник је рекао да цени залагање председника Вучића за мир и стабилност у региону и допринос који даје у међуетничком дијалогу на Западном Балкану.

Марок је навео да Србија предузима значајне кораке у борби против екстремизма и тероризма и да у тој области види велике могућности за сарадњу двеју земаља.

Заменик помоћника америчког државног секретара је, такође, нагласио да је Србија остварила значајан напредак у реформама, неопходним за приступање Европској унији, наведено је у саопштењу. (Танјуг)

Вучић се састао са Елеонором Митрофановом

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са директорком Федералне агенције Руске Федерације за послове Заједнице независних држава, сународника у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу (Рошотрудничество) Елеонором Митрофановом, са којом је разговарао о билатералним односима, ситуацији у региону, као и о културној, научној и образовној сарадњи.

Председник Вучић захвалио је на помоћи коју је директорка Митрофанова пружила Србији на дужности амбасадора Руске Федерације у УНЕСКО, када је спречено чланство Косова у ову међународну организацију.

Он је захвалио и на помоћи Руске Федерације у завршетку радова на Храму Св. Саве, на спровођењу и финансирању унутрашњег осликавања, што сасвим сигурно представља и симбол успешне сарадње двеју земаља. Вучић је честитао Митрофановој на одликовању, које јој је уручила Српска православна црква, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Директорка Митрофанова понудила је стручну помоћ руских експерата за бржи напредак радова на завршетку храма Св. Саве.

„Духовне везе два народа су основ за развој односа на свим нивоима”, нагласила је Митрофанова и предложила што скорије потписивање споразума о сарадњи културних центара двеју земаља.

Током сусрета, председник Вучић је истакао да је Србија опредељена за даљи развој политичких односа са Руском Федерацијом, на темељу стратешког партнерства. Он је захвалио на чврстој и доследној подршци Руске Федерације територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Председник Вучић је нагласио да је Руска Федерација један од стратешких економских и водећих спољнотрговинских партнера Србије, додајући да је Србија заинтересована и за даљу сарадњу у области културе, образовања и науке, наведено је у саопштењу. (Танјуг)

(Политика, 9. 7. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар