Александар Вучић: Руше шансу да на КиМ добијемо више него што имамо данас

Председник Србије Александар Вучић упозорио је данас да његови политички противници оспоравањем референдума о Косову и Метохији „руше“ шансу да добијемо више него што имамо данас

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић упозорио је данас да његови политички противници оспоравањем референдума о Косову и Метохији „руше“ шансу да добијемо више него што имамо данас.

Вучић је рекао новинарима да се Косовом бави на дневном нивоу, да дневно чита између 500 и 600 страна докумената, што тајних, што јавних, и да ће пред народ изаћи са предлогом кад буде знао шта је максимум који можемо да добијемо.

„Када прочитате тајног и јавног материјала од 500 страница дневно знате нешто више од других и морате да предузимате одговорне мере“, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да шта год буде урађено око Косова и Метохије мора да иде на референдум и поручио да било каква одлука није могућа без уставних промена, а да они који „руше“ референдум раде против будућности земље.

Референдуму се, каже, противе сви они који мисле да тиме руше њега:

„А руше, заправо, своју земљу, њену будућност и шансу да добијемо више него што сада имамо“, приметио је Вучић.

Он је истакао да Срби треба да одлуче и кажу шта желе, а да је његова обавеза да буде озбиљан и гледа у будућност, да имамо више инвестиција.

Вучић је, након обиласка „Телеоптик-жироскопи“, у изјави новинарима, казао да ако неко мисли да ће то бити аутономија у саставу Србије, не треба да лаже ни себе ни народ.

„Боримо се и добићемо боље и више него раније“, рекао је и проценио да нико неће бити задовољан, да ником неће бити добро, јер се ствари у Србији не посматрају рационално, већ се све посматра из свог угла и интереса.

Председник у обиласку „Телеоптика“ / Фото Танјуг

Истовремено је упозорио да ће се сви ти критичари ујединити и да ће се видети да нема никакве разлике између Ђиласа и Обрадовића, „сецикеса који би да дођу на власт користећи Косово“.

„Њима је свеједно да ли је Косово независно или ће се припојити Албанији“, нагласио је он.

Вучић је рекао да ће њихово образложење за „наивну српску јавност“ бити да не може референдум да се одржи у условима диктатуре.

„Ако не добијемо 50 одсто плус, онда референдум неће успети. Они мисле да су мене срушили тиме. Није проблем, али срушили сте земљу, нашу будућност, шансу да добијемо више него што имамо данас“, објаснио је он.

Неће ту бити велике среће, ни радости, каже Вучић прогнозирајући исход решавања питања Косова и Метохије, али је подсетио да су његови претходници већ „оверили“ косовску независност пред Међународним судом правде, независност коју данас признаје око 100 земаља, те да данас немамо ништа.

Вучић је подсетио да смо 1999. учествовали у оружаном сукобу, били нападнути, нисмо успели да своје циљеве у том одбрамбеном рату заштитимо и сачувамо.

„Неких 19 земаља најмоћнијих или јачи и снажнији од нас. После смо имали причу „стандарди пре статуса“ кренуо је у мартовски погром, па 2008. донета је одлука о независности. За 100 земаља већ 10 година имате независну државу, а 2010. И 2011. имали смо катастрофалну неодговорну политику Јеремића, Ђиласа, Јанковића, Тадића, ин осталих. Стални Међународни суд правде је донео пресуду по којој је Косово стекло независност на легалан начин, на наше питање, на наш захтев. Сада би неко да се то заборави, али неће друга страна и нико у свету неће. За своје грешке морамо да плаћамо цену“, рекао је Вучић.

Рекао је да се на дневном нивоу боримо да нешто сачувамо, да нешто имамо на КиМ.

„Сви који нас свакодневно критикују знају да сам у праву. Ми Срби никада не волимо да посматрамо реалност, више волимо да живимо у сопственом свету и кажемо “ја ћу да посматрам како хоћу“, као што нисмо били спремни да се боримо око КиМ, осим да се једном окупимо у центру града и ништа не урадимо више од саопштења. Неки су 2011, кретени, објашњавали да смо победили у нечему, а онда су рекли “нема везе, заборавите Косово““, казао је он и додао да су границу према српском народу поставили исти ти који га критикују данас и због чијих грешака сада имамо последице.

Његову оставку сад траже они који су учествовали у косовској независности, а он ће је, каже, дати – ако они постигну више од њега.

Вучић је рекао да око Косова ништа неће бити лако, али да је боље да имамо споразум, него да га немамо.

„Сви који су против, као Јанковићев академик, који тражи да поднесем оставку зато што данас немамо ништа, поручујем да није проблем да поднесем оставку зато што су наш председник и влада ћутали када је проглашавана независност, што су се обратили Међународном суду правде, ако кажу да ће ишта више донети и на који начин“, објаснио је он.

„Онима који кажу да сада није добро време, могу да кажем да никада неће бити боље за нас. Кад ће бити боље време? Кад САД пропадну? Да тада пошаљемо 20.000 Срба да ратују, против 100.000 оних којима је више стало. Где тих 20.000 који ће да погину да нађемо? Не питате колико се људи “скинуло“ из војске у дану када је постојала могућност да иду на Косово“, поручио је Вучић.

ВУЧИЋ О ОФИЦИРИМА ЦРНЕ ГОРЕ НА КиМ: НИЈЕ ПРИЈАТЕЉСКИ ЧИН

Председник Србије Александар Вучић каже да не би било шта карактерисао тешким речима, али је оценио да свакако није пријатељски чин то што Црна Гора шаље своје војнике на КиМ.

Вучић је подсетио да је премијер Црне Горе Душко Марковић приликом посете Београду и у разговору са њим казао да Црна Гора разуме колико је КиМ болно и тешко питање за Србију и да ће се односити према њему са посебном пажњом, узимајући у обзир и интересе Србије, и оно што Србија каже…

„Нити су нас питали… Они су суверена држава, они могу то, али знају какав је наш став по питању КиМ. То што ће они нешто тако значајно да раде, један, два или три њих, то је безвезе, то ничему не служи, осим да они испуне задатак који су добили од НАТО-а“, рекао је Вучић.

„Напред, момци, ви радите свој посао. Ми знамо да то није нарочито пријатељски гест према Србији. Ми ћемо свој посао да радимо, и то је то. Нема филoзофије велике, а да нас терате да кажемо како је то дивно… и сад ћете ви са том двојицом да сачувате наше манастире… ту причу неком другом причајте“, рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: СРБИМА НИЈЕ МЕСТО У КБС, АЛИ НЕМА ПРИТИСКА

Србима није место у косовским безбедносним снагамаa, рекао је данас председник Александар Вучић, истичући да је то његов став, те да нема никаквог притиска на Србе како би напустили те снаге.

„Србија се понаша одговорно, и ми кажемо шта бисмо волели. Међутим поставља се питање – зашто се формирају те снаге и у складу с којим актом“, рекао је Вучић новинарима.

Он је указао да Србе нико то није питао, и да, уместо тога, Приштина каже да Београд врши притисак на њих.

„Да ли је притисак ако кажемо да не бисмо волели да Србин пуца на Србима, јер, чему би служила друго та војска. Да неће да нападну Албанију, Албанце у Македонији, или Албанце у Црној Гори, са којима се граниче“, запитао је и приметио да та војска има смисла једино у случају да треба да крене против Срба и Србије.

Упитао је да ли неко стварно мисли да је нормално да Срби пуцају једни на друге, као што су некада радили, борећи се у аустријској и турској војсци.

„Ако је то што ја изговорим притисак… зовите то како хоћете. Било шта друго радио нисам. Видео сам да сам некакав вођа ‘северне армије’ на северу Косова. Видео сам све и свашта, а нисам. Али, и да јесам, не бих прекршио Устав Србије“, рекао је он.

Истакао је и да Србија више неће да дозволи, ћутке, да јој убијају народ.

„Рекао сам више од десет пута да се Олуја, Бљесак и све друге злочиначке акције против нашег народа неће понављати“, рекао је он.

Поновио је и уверење да Приштина неће израдити статут Заједнице српских општина до планираног рока.

Вучић је новинарима рекао да ће, и након што Приштина до предвиђеног рока не представи статут, наставити да ради и говори шта је истина, да се бори да Србија добије више него што има данас.

„Све што будемо понудили, биће у складу са циљем очувања и заштите интереса Срба и српског народа, биће више него што је то био случај раније. Ми своју позицију градимо и на њој радимо, и она је данас значајнија него раније. Да није тако, нико нас не би ништа питао, нигде нас не би позивао и нико са нама не би разговарао“, рекао је он.

ВУЧИЋ: ОНИ ОПЉАЧКАЛИ СРБИЈУ, А САД НЕКОМЕ НЕШТО ПРИЧАЈУ?

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, на питање како коментарише оптужбе да се Србија пљачка уговорима са Кинезима без тендерске процедуре, да те оптужбе долазе управо од оних који су опљачкали Србију.

Како каже, нападају га они који су радили без икаквих студија и пројеката.

„Ко је договорио пут Љиг-Прељина са Азербејџаном на кредит и то директно без тендера? Ја или неко други? Ми смо само плаћали оно што су они договорили. И задовољни смо што смо радили са Азербејџаном“, приметио је Вучић.

Чуди се што тако нешто приговарају људи који су у праксу увели нерасписивање тендера.

Подсетио је да је један од тих човек који има богатство од 25 милиона евра и то пријављених, а то није све што има.

„Што не питате раднике овде што немају толико? И они говоре некоме што се у Србији ради и гради да је то пљачка. Шта ћете, слегнете раменима и гурате даље и радите најбоље што можете за Србију“, рекао је Вучић.

ВУЧИЋ О САВЕЗУ ЗА СРБИЈУ: НЕ БРИНИТЕ, НИЈЕ ОЗБИЉНО…

Председник Србије Александар Вучић прокоментарисао је данас најаву формирања опозиционог блока у Савез за Србију, који је покренуо Драган Ђилас, а коме ће се прикључити и још неке опозиционе странке међу којима је у Народна странка Вука Јеремића, рекавши да очекује да се сви они уједине.

„Очекујем да им се придружи и Бошко Обрадовић, (Милан) Стаматовић. . . па још – како се зове она лопужа из Шапца, онај који је покрао све банке – Душан Петровић, велики лопов, очекујем да се и он придружи. Када ме питате што није процесиран, па питајте судије и тужиоце које су они постављали.. али, озбиљна лопужа“, рекао је Вучић.

Вучић, како каже, очекује да се сви уједине, али и да губе.

„И наравно увек ће да губе, немојте да бринете… да се не бисте секирали да је то нешто озбиљно“, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/Новости online, 8 . 7. 2018)



Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s