Хашим Тачи: У Бриселу ће се преговарати и о разграничењу између Косова и Србије

Тај финални договор подразумева драматичну промену реалности и односа између Косова и Србије. Преговараће се о питању разграничења, да се по први пут у историји повуче гранична линија, рекао је Тачи

Хашим Тачи (Фото: Бета)

Уочи наставка бриселских преговора Београда и Приштине, из оба града стижу поруке о будућности Косова. Док Хашим Тачи најављује да дијалог улази у финалну фазу и да ће се преговарати и о разграничењу Косова и Србије, Ана Брнабић објашњава шта је мислила када је рекла да је Косово било Србија.

„Косово је било Србија. Тачка.“ – то је за немачки Велт изјавила председница српске Владе. Додала је ипак да Србија неће признати независно Косово, јер то не би био компромис, до којег мора доћи.

„Компромис значи да ми морамо да напустимо наше комфорна седишта, комфорна мишљења о томе шта је то где је Косово је Србија или Србија ће признати независност Косова. Дакле, то су два седишта из којих ми морамо да напустимо да бисмо кренули да разговарамо око компромиса“, каже Брнабић.

А разговори се настављају ове седмице у Бриселу. Биће то финална фаза преговора, тврди из Приштине председник Косова. Хашим Тачи најављује: преговараће се и о разграничењу, јер циљ је – каже – да после 20 година оваквих или онаквих преговора дође до историјског споразума.

„Тим Владе Косова већ ради на формирању Заједнице српских општина. Испунићемо обавезе које смо преузели у Бриселу. Паралелно са тиме ће се одвијати преговори о коначном споразуму. Тај финални договор подразумева драматичну промену реалности и односа између Косова и Србије. Преговараће се о питању разграничења, да се по први пут у историји повуче гранична линија. На крају нас свакако очекују и уставне промене, како на Косову, тако и у Србији. Србија свакако треба да измени Устав, тј. да избаци Косово из преамбуле“, рекао је Тачи.

Тачи инсистира да се, када дођу на ред, у преговоре о граници осим српских и косовских стручњака укључи и НАТО. У Центру за спољну политику не верују да ће то бити тема која ће у овом тренутку бити за преговарачким столом.

„Наравно због различитих унутрашње-политичких потреба различити актери пред сваку рунду дијалога односно преговора због унутрашње-политичких потреба излазе са различитим изјавама које суштински нису увек у складу са оним што се реално за преговарачким столом дешава“, рекла је Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику.

У Центру мисле да је у овој фази преговора приоритет формирање Заједнице српских општина.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Н1, 20. 6. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s