Форум београдских гимназија: Спречити преписивање на „малој матури“

Упркос јасним индикаторима да су поједине школе системски омогућавале преписивање својим ученицима, готово да није било санкција за одговорна лица, нити је неко сносио последице

Форум београдских гимназија позива све актере завршног испита да онемогуће преписивање чиме ће бити обезбеђени фер, коректни и једнаки услове за све ученике који уписују средње школе.

Претходних година сведочили смо разним злоупотребама када је реч о завршном испиту, од процурелих тестова до масовних преписивања у појединим школама. Оваквим односном према малој матури велики број ученика, који се озбиљно припремао за испит, стављан је у неповољнији положај у односу на ученике којима је омогућено преписивање, а вредност матуре је озбиљно девастирана.

Међутим, упркос јасним индикаторима да су поједине школе системски омогућавале преписивање својим ученицима, готово да није било санкција за одговорна лица, нити је неко сносио последице.

Форум београдских гимназија очекује од Министарства просвете, науке и технолошког развоја да ове године предузме све расположиве мере, које је министар Младен Шарчевић најавио, у складу са законом и то према свим директорима, као и према другим одговорним лицима која се определе да фаворизују лажно уместо истинског знања.

Форум апелује на све наставнике који ће контролисати регуларност завршног испита да спрече ученике у преписивању, а сваку нерегуларност уредно пријаве надлежним службама, а у циљу спречавања инкриминисања струке и пружања подршке лажно моралним вредностима.

Малим матурантима желимо много успеха и поручујемо им да их са задовољством очекујемо у београдским гимназијама.

У Београду, 18. 6. 2018.
Александар Марков, председник ФорумаCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар