Александар Вучић: Велики притисци у циљу слабљења позиције Србије у преговорима о КиМ

Биће великих притисака, што већ данима говорим, и споља и изнутра да се позиција Србије ослаби, да не бисмо могли, пре свега, да дођемо до решења, али, са друге стране, уколико бисмо и дошли до решења да ниједно не буде добро, рекао је Вучић

Председник Србије Александар Вучић (Фото: Танјуг)

КРУШЕВАЦ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је да очекује велике притиске, и споља и изнутра, у циљу слабљења позиције Србије у преговорима о Косову и Метохији, како не бисмо могли да дођемо до решења, или, и ако дођемо до њега – да ниједно не буде добро.

Он је, у том контексту, коментарисао и недавне оптужбе Вука Јеремића о томе да он спрема нереде, како би направио „амбијент“ за предају Косова, истичући да не мисли да је та изјава случајна.

„Што се тиче изјава појединих политичара, који своју земљу оптужују и који гледају да сруше позицију Србије пред бриселске и све друге разговоре, ја не мислим да је то случајно. Нећу данас да говорим, али наредних дана ћу се обратити народу и рећи и повезати их са неким другим случајевима, везано и за Оливера Ивановића и за неке друге ствари, па ће се можда људи изненадити одређеним информацијама“, рекао је Вучић новинарима.

Суштина је, каже, у томе да неко ко је радио једном против своје земље, радиће увек против своје земље.

„Неко ко је са сладострашћу и задовољством ставио печат и залепио коверат косовске независности… А, што би престао да се бори за то исто, када је то већ једанпут учинио инсистирањем на пресуди Међународног суда правде?“, запитао је.

Што би, додао је, престали да се боре за то, када су ћутали 2008. када је Приштина проглашавала независност, а данас им је, приметио је, крив Вучић.

„И зато ће бити великих притисака, што већ данима говорим, и споља и изнутра да се позиција Србије ослаби, да не бисмо могли, пре свега, да дођемо до решења, али, са друге стране, уколико бисмо и дошли до решења да ниједно не буде добро“, рекао је српски председник.

Како год се окрене, истиче, позиција нам није лака.

„Ми немамо избора, сем да се боримо за Србију, а ти чији је избор да из Њујорка позивају некога да у Србији демонстрира или из Истанбула то исто раде, а не заједно са својим људима… ја о њима немам шта посебно да кажем. Мислим да они највише говоре о себи“, рекао је Вучић.

Упитан за недавне изјаве косовског премијера Рамуша Харадинаја, казао је да није тек тако поменуо случајеве од убиства Оливера Ивановића, до последњих напада, као и сталних претњи формирањем војске Косова.

„Никада не верујем да је оно што говоре Харадинај и албански лидери нешто што само они мисле. Они то само изговарају, а плашим се да други то мисле. Нама остаје само да наставимо да преговарамо и спречимо сваку врсту проблема у будућности“, поновио је.

Са притисцима, односно против њих и упркос њима, морамо се борити, истакао је, како би испунили своје циљеве.

Ипак, каже, не разуме оне који стално критикују, као и сада, када је отворена нова фабрика у Крушевцу, уз коментар – „они што мотају каблове“, а такве је позвао да сами отворе какву фабрику која запошљава 2.500 људи.

„Ви ћете да нам солите памет? Ево, даћемо вам новац па отворите фабрику са 2.500 запослених“, рекао је Вучић.

Како је додао, иста ствар је са онима којима смета наша репрезентација када победи или онима који играју тенис „боље“ од Новака Ђоковића.

„Пола наших људи зна да је лоше што (Ђоковић) не једе овако, него једе нешто друго… Једи шта год хоћеш и одиграј бар један гем, као што га игра Ђоковић. И немој да седиш у кафани, у кафићу и да пљуцкаш по њему, нашој репрезентацији и свим људима који негде нешто раде“, реаговао је.

Ту „манију“ посматрања и куђења некога ко гура камен уз брдо, стојећи са стране и пљуцкајући, можда треба да прекинемо, каже, и да видимо шта је то што можемо да урадимо за себе, породицу и државу.

Председник је истакао је да се питање решавања имена једне државе, као што је био случај с Македонијом, не може поредити са проблемом Косова и Метохије, односно са проблемом више од милион људи и 10.000 спорних квадратних километара.

„Немојте поредити проблем једног имена, да ли ће се звати Стара Србија, Србија северна или јужна, са проблемом на Косову и Метохији, где имамо проблем са више од милион људи и 10.000 спорних квадратних километара“, рекао је новинарима, али и изразио наду да је и за то могуће наћи решење.

Тако је одговорио на питање шта мисли о решењу спора око имена Македоније, као и да ли очекује због тога наставак притиска у вези односа Београда и Приштине, као и БиХ и РС. (Танјуг)

Вучић: Циљ је незапосленост испод 10 одсто

КРУШЕВАЦ – Циљ нам је да се незапосленост спусти испод 10 одсто, рекао је данас у Крушевцу председник Србије Александар Вучић и додао да ће онда бити значајније подигнуте плате и животни стандард грађана.

Вучић је рекао да је држава могла се определи за варијанту да не иде на довођење инвеститора који отварају радно – интензивне фабрике и да се хвали како је велики просек плата, али да нам онда 30 одсто становништва не би било запослено.

„Таквих примера имате и у окружењу, али и у Европи. Наш циљ је био пре свега да смањимо незапосленост. Боље је да имате две плате у породици, па биле оне и нешто ниже него ниједну или једну“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да после разговора са представницима Кромберг Шуберта може да најави још једну њихову велику инвестицију у једном од четири града у Србији.

Очекује да ће Кромберг и Шуберт отворити још једну фабрику у Србији сличну фабрици у Крушевцу по величини и изгледу.

У Србији, каже, почињу да се реализују ’капитал инвестмент’ пројекти и научно-истраживачки пројекти где је ангажована радна снага са високим образовањем и ИТ стручњаци и где су виша примања.

Он је поновио да ће пре краја године бити значајно повећане плате у јавном сектору, као и да ће доћи до повећања минималне цене раде, тако да ће плате бити више не само у јавном већ и у приватном сектору.

Како је рекао, плате су у претходном периодy повећане на просечних 425 евра и до краја године биће повећане сигурно за више од седам одсто и у наредном периоду приближаваће се просеку од 500 евра.

„То није довољно, али Србија не само да није више пред банкротством као раније што је била већ је у суфициту, већ је суочена са бројним политичким притисцима и проблемима и то ће многи гледати да користе. Незапосленост више није број један у Србији већ животни стандард и зато морамо да радимо на његовом побољшању. Прво да радимо више а онда ће нам и плате бити више“.

Указао је да поједини критикују гувернерку НБС Јоргованку Табаковић и нагласио да никада у историји од првих кованица нисмо имали стабилнији динар него у претходних шест година.

Никада нисмо имали стабилнији девизни курс, инфлација је свега 1,1 одсто, а неки кажу, приметио је, да цене стално скачу.

„Инфлација је апсолутно под контролом, девизни курс је годинама готово исти иако је флуктуирајући, што показује снагу монетарне и фискалне политике“, казао је Вучић.

Радићемо још јаче и озбиљније и резултат неће изостати, поручио је.

Вучић: Не знам ко је ширио лажне вести, морамо се борити против тога

Председник Србије је у Крушевцу, поводом лажних информација да је вода у београдском водоводу затрована метаном, изјавио да не зна да ли су поднете кривичне пријаве и ко је то урадио.

Он је новинарима на питање да ли су поднете кривичне пријаве против оних који су то урадили рекао:

„Не знам да ли је поднета пријава, не знам ко је то урадио. Али, шта да радите, то можете да очекујете.“

Вучић је навео да се против оних који шире лажне вести у у Европи и Америци доносе закони.

„Ми немамо такав закон и код нас ’могу да кажем шта хоћу и шта ме брига’. То је нешто са чиме ћемо морати да се боримо и људи увек морају да чују и саслушају мишљење и став званичних органа“, рекао је Вучић.  (Танјуг)

Вучић: На 15 минута ме извештавају, надам се решењу случаја

КРУШЕВАЦ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је да сви ресурси полиције и БИА раде на расветљавању случаја несталог новинара Стефана Цветковића у Белој Цркви.

„(Небојша) Стефановић и (Братислав) Гашић ме извештавају на 15 минута“, рекао је Вучић новинарима.

„Надам се да ће успети да реше тај случај. Више података не могу да износим у јавност“, рекао је Вучић. (Танјуг)

Вучић: Желим репрезентацији успех, вечерас бих навијао за Русију

Председник Србије Александар Вучић пожелео је успех српској репрезентацији на Мундијалу који почиње данас у Русији, и додао да би у вечерашњем дуелу, Русија-Саудијска Арабија, навијао за Русију – да може да гледа.

На питање новинара у Крушевцу, шта очекује од српске фудбалске репрезентације на утакмици са Костариком, која се игра у недељу, Вучић каже да се нада победи.„Што се тиче наших момака, нисам неки стручњак, мада ми Срби мислимо да јесмо, надам се да ће да победе, верујем у њих за разлику од свих других. Желим им да се боре и желим им успех“, каже Вучић.

Додаје да би га посебно обрадовао успех у мечу против Швајцарске.

На питање за кога ће да навија вечерас, за Русију или Саудијску Арабију чијим дуелом почиње Светско првенство, Вучић каже:„Нећу моћи да гледам али бих навијао за Русију“.

(Политика, 14. 6. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s