Јури Фридман: Трамп практично није добио ништа од Ким Џонг Уна

Најопипљивији резултат у заједничкој изјави од 403 речи је то што се Северна Кореја сагласила да се укључи у наредне нуклеарне разговоре „што је пре могуће“ и да врати у отаџбину остатке америчких војника погинулих током Корејског рата

Фото: Jonathan Ernst/Reuters

(The Atlantic, 12. 6. 2018)

У уторак, у Сингапуру, Доналд Трамп и Ким Џонг Ун су се руковали, прошетали дуж колонада, ручали пуњени краставац и говеђа ребарца, и потписали заједничку изјаву. Али, ако је ово био, како је Трамп нагласио, „веома важан догађај светске историје“ председник је имао да укаже на мало конкретних ствари осим пријатељскијих односа са Кимом – барем у овом тренутку.

У заједничкој изјави, Северна Кореја се није обавезала на потпуно, проверљиво и неповратно укидање свог програма нуклеарног наоружања – што је дуготрајни захтев Трампове администрације. Уместо тога, Ким је само реафирмисао оно о чему се већ сложио током априлског сусрета са јужнокорејским председником Мун Џае Ином: да „раде на комплетној денуклеаризацији Корејског полуострва“. Северна Кореја, другим речима није се обавезала на денуклеаризацију већ на то да јој је циљ денуклеаризација. Чак и тако, циљ је „денуклеаризација Корејског полуострва“. Сада већ годинама, Север употребљава ову протејску фразу на аспиративан начин како би означио сценарио по коме он одустаје од свог нуклеарног оружја у замену да Сједињене Државе: а) престану да штите Јужну Кореју америчким нуклеарним арсеналом и б) потенцијално окончају америчко–јужнокорејско војно савезништво и све облике америчког „непријатељског“ понашања према Северној Кореји. Ким и Трамп су нагласили да није задат одређен временски оквир за денуклеаризацију Корејског полуострва.

Најопипљивији резултат у заједничкој изјави од 403 речи је то што се Северна Кореја сагласила да се укључи у наредне нуклеарне разговоре са државним секретаром Мајком Помпеом и другим високим америчким званичницима „што је пре могуће“ и да ексхумира и врати у отаџбину остатке америчких војника који су погинули током Корејског рата.

На конференцији за штампу после састанка, Трамп је послао противречну поруку о ономе што је заправо постигао. Он је скромно означио успех у Сингапуру као развој „односа“ са Кимом, означавајући састанак као „почетак једног напорног процеса“ и навео је да је Ким предузео тек „први храбри корак ка светлој новој будућности за његов народ“. У исто време, описао је заједничку изјаву као „веома опширну“ и инсистирао је како „мисли да не може бити јаснија“ у погледу избора речи о денуклеаризацији. Он је рекао да су амерички званичници радили на садржају заједничке изјаве месецима и да је докуменат „узгредан“. Упитан зашто документ не садржи детаље како ће се одиграти процес денуклеаризације, Трамп је одговорио: „Зато што није било времена. Овде сам само један дан.“

Трамп је указао да – иако је пристао на нешто што Севернокорејци дуго желе, састанак између њиховог лидера и америчког председника – он то не види као уступак и мисли да је то било корисно Сједињеним Државама колико је било и Северној Кореји. Сједињене Државе нису ништа дале Северној Кореји, инсистирао је, „док су они нама дали веома много“. Он је указао да је поред тога што се Северна Кореја обавезала на „комплетну денуклеаризацију“ и давање посмртних остатака америчких војника, он обезбедио и усмено обећање од Ким Џонг Уна након церемоније потписивања у Сингапуру да затвори објекат за тестирање ракетних мотора. Он је такође навео бројне значајне – иако ограничене и у неколико случајева привремене – знаке добре воље које су Севернокорејци послали пре самита: обустављање ракетних и нуклеарних тестирања, пуштање три америчка талаца, затварање нуклеарног полигона.

Али Трамп је затим прешао на то да, макар реторички, прави јeдан за другим уступак Северној Кореји. Он је рекао да ће америчке санкције Северној Кореји „бити укинуте када се уверимо да нуклеарке више нису никакав фактор“, али онда се удаљио од одлучног становишта тако што је додао „да заправо прижељкује да ће их укинути“ и да је „ОК“ што је Кина недавно олакшала санкције на својој граници са Северном Корејом. Изјавом да ће Сједињене Државе и Јужна Кореја обуставити све заједничке војне вежбе док год преговори трају, он је усвојио дуготрајну севернокорејску позицију да су то пре „веома провокативне ратне игре“  него легитимне одбрамбене мере. „Знам много о авионима. То је веома скупо“, рекао је о вежбама, у којима можда могу да учествују и бомбардери стационирани на Гуаму. Трамп је такође наговестио да би могао најзад да испуни дуготрајни циљ Севера тако што би повукао америчке снаге из Кореје. „У неком тренутку“, указао је, „желим да доведем наше војнике назад кући“.

Трамп је признао да се није задржавао на севернокорејском кршењу људских права током самита, иако је тврдио да је покренуо ово питање. (Људска права се „крше на много места, узгред буди речено, не само тамо“, рекао је.) Он је наглас размишљао и о томе да позове Ким Џонг Уна у Белу кућу, као и да отпутује у Пјонгјанг у „одговарајуће време“. („Ипак је прерано“ да расправљамо о нормализовању дипломатских односа, додао је.) И запазио је, уз одобравање, да је Ким очигледно „веома талентован“, с обзиром да је преузео власт над Северном Корејом у својим двадесетим и да је води „чврсто“. (Ким има пространу мрежу политичких затвора и верује се да је ликвидирао политичке противнике противваздушним митраљезима и хемијским оружјем.)

Трамп се такође удаљио од визије саветника за националну безбедност Џона Болтона да је денуклеаризација брз процес и померио се ка севернокорејском гледишту о денуклеаризацији као о дуготрајном процесу, запазивши да „научно, гледао сам и читао много о томе, заиста је потребно доста времена да се изведе комплетна денуклеаризација“. Без обзира на то, навео је „како ћемо то урадити што је брже механички и физички могуће“. Наравно, ово може бити протумачено не у смислу уступка Северној Кореји већ уступка реалности о севернокорејској разгранатој нуклеарној инфраструктури; Зифрид Хекер, водећи експерт за севернокорејски нуклеарни програм, недавно је проценио да би разоружавање земље могло да потраје између 10 и 15 година.

Трамп није навео много конкретних поткрепљења зашто осећа да ће ови нуклеарни преговори са Северном Корејом довести до другачијег исхода од двадесетпетогодишњих неуверљивих разговора – да је Север заиста спреман овога пута да се одрекне нуклеарног арсенала за који је потрошио деценије да га изгради као безбедносни покривач, по огромној цени. „Мој цео живот су били договори, био сам сјајан у томе“, истакао је Трамп и његов инстинкт после неколико секунди састанка са Кимом био је: „Мислим да он жели да постигне договор“.

Било је, међутим, пролазних тренутака самопреиспитивања. „Можете ли бити у било шта сигурни? Могу ли бити сигуран да ћете бити способни да исправно седнете када будете седали?“, питао је Трамп једног новинара који је устао и поставио му питање о Кимовој посвећености денуклеаризацији. „Мислим да ће то учинити – заиста верујем да… Могао бих да станем пред вас у наредних шест месеци и кажем, ‘Хеј погрешио сам’. Не знам да ли ћу то икада признати, али наћи ћу некакав изговор“.

Трамп је био посебно трезвен када је размишљао о томе шта би могао да буде његов највећи успех у Сингапуру: то што је избегнут војни сукоб којим је он сам једном претио и то што је покренут дипломатски процес који и даље има потенцијал да донесе нагодбу у севернокорејској нуклеарној кризи. Тежећи трансформацији америчко–севернокорејских односа, за шта ће бити потребне године да се искали и више од кратке изјаве да се формализује, Трамп је можда започео нешто са далекосежним последицама, чак иако то сада не изгледа тако. „Ако могу да спасим милионе живота тако што ћу доћи овде, седети и успоставити односе са неким ко је веома моћан човек, ко држи чврсту контролу над државом која има веома моћно нуклеарно оружје, моја је дужност да то учиним“, рекао је Трамп. „Урадићу све што је потребно да свет постане безбедније место.“

Са енглеског посрбио: Милош МилојевићКатегорије:Посрбљено

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s