Удружење „Славјаносербија“ на Српским данима у Черноземју

Завршни дан фестивала обележио је округли сто „Актуелно проблеми руско-српске сарадње: искуства и перспективе“, на ком су и предстаници удружења „Славјаносебија“ представили резултате свог досадашњег рада

У руском граду Белгороду, на Државном технолошком универзитету „В. Шухов“, у оквиру ког је пре две године отворен Ресурсни српски центар, од 1. до 4. јуна 2018. године, по други пут је одржан фестивал „Српски дани у Черноземју“. Фестивалу, чији је циљ представљање српске културе и јачање руско-српских културних веза, између осталих су присуствовали су заменик гувернера Белгородске области, руководилац департмана унутрашње и кадровске политике Олга Павлова, ректор Белгородског државног технолошког универзитета Сергеј Глагољев, као и амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Славенко Терзић и прва саветница амбасадора Иванка Стаменковић.

Поред председника удружења Руско-српско-црногорског пријатељства „Словенски мост“ Љубомира Радиновића, руководиоца Центра „Руско-српски дијалог“ Јевгенија Осенкова, представника међународне непрофитне организације „Иницијатива за комуникацију у сарадњу“ Александра и Снежане Лакетић, на фестивалу су учествовали и представници удружења „Славјаносербија“ из Београда.

Завршни дан фестивала обележио је округли сто „Актуелно проблеми руско-српске сарадње: искуства и перспективе“, на ком су и предстаници удружења „Славјаносебија“ представили резултате свог досадашњег рада и потписали протокол о сарадњи са Белгородским универзитетом.

Представљање „Славјаносербије“ је изазвало изузетно велику пажњу, с обзиром да је ово удружење за само неколико месеци рада реализовало неколико значајних пројеката, какви су учешће у организацији међународне научне конференције „Историјске везе Русије и Србије“ на Луганском националном универзитету „Тарас Шевченко“, наступ на међународној научној конференцији „Духовно-морална безбедност човека у савременом свету“ на Луганском националном универзитету „Владимир Даљ“, организовање изложбе „Света српска земља“ и учешће на Данима словенске писмености и културе у Луганску и – као врхунац – оснивање Српског културног центра „Милош Црњански“ у оквиру Луганског националног универзитета „Владимир Даљ“, уз перспективе за даљу врло интензивну сарадњу са културним и образовним установама и удружењима руских земаља.

Advertisements


Категорије:Моба

Ознаке:

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s