Вечерње новости: „Клуб 100“ уводи Србију у НАТО?

„Вечерње новости“ наводе да је други секретар у Амбасади САД Џон Бовермастер недавно рекао да ће се средином септембра, на Фрушкој гори, окупити група професора ради припрема и едукације за популаризацију НАТО

Илустрација: РТВ

БЕОГРАД – Представници Амбасаде САД и НАТО појачали су активности на приближавању Србије западној војној алијанси, а круна тих тежњи требало би да буде оснивање неформалног „клуба 100“, у који би ушли професори универзитета и јавне личности с циљем да отворено пропагирају напуштање досадашњег курса неутралности, пишу „Вечерње новости“.

Како наводе, суштина је у томе да се уз пропагандни рад појачају и оперативне активности на терену.

Лист истиче да се ова опсежна акција ослања на глобалну стратегију Запада о „елиминисању малигног утицаја Русије на Балкану“, а да је кључна зона појачаног пропагандног деловања управо Србија, али и Република Српска, „у којој обавештајци НАТО и западних служби имају специјалан задатак да прекину чврсту спону Милорада Додика с Кремљом“.

Позивајући се на „одлично обавештене изворе“, лист наводи да је други секретар у Амбасади САД Џон Бовермастер недавно рекао да ће се средином септембра, на Фрушкој гори, окупити група професора ради припрема и едукације за популаризацију НАТО.

„Новости“, међутим, напомињу да Бовермастер напушта функцију, те да је план да пројекат, који је он започео, заврши његов наследник Џон Радефорд.

Подсећајући да је у Београду прошлог месеца боравила Чинчила Моли из Одсека за пропагандну делатност Европске команде НАТО, лист тврди да је она разговарала са представницима неких невладиних организација и да се распитивала за став јавности према САД и НАТО, као и да ли се тај однос може мењати.

Како додаје, њу је интересовало и да ли је довољно добро представљена сарадња Министарства одбране и Војске Србије с НАТО, као и шта је све предузето на промоцији вежбе „Србија 2018“, коју у октобру у Младеновцу организују НАТО и Министарство унутрашњих послова Србије.

Отприлике у исто време, истичу Новости, у „Краун плази“ је одржан састанак поводом заједничке вежбе „Србија 2018“ којем су, између осталих, присуствовали шеф канцеларије за евроатлантско и глобално партнерство у Сектору за политичка и безбедносна питања НАТО Џејмс Меки и референт НАТО за Србију Анжелик Томсен-Барнет.

Уместо саме вежбе, главна тема је био план промоције Алијансе у Србији, тврди лист.

Наводи и да америчка амбасада подржава и помаже активности појединих невладиних организација, које се баве промоцијом НАТО, те подсећају да је средином маја у хотелу „Кристал“ у Београду одржана конференција под називом „Обликовање будућности Србије у ери несигурности“ у организацији Атлантског савета Србије, на којој се говорило о предностима сарадње Србије са НАТО и САД.

(Танјуг/РТВ, 4. 6. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, ,

1 reply

  1. „Вечерње новости: „Клуб 100“ уводи Србију у НАТО?“?!

    „ЛАЗАРЕВ ЗАВЕТ“:
    „КЛУБ 100“ НЕ УВОДИ СРБИЈУ У НАТО!

    Драган Савнић

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s