Синиша Мали нови министар финансија

За овај предлог гласала су 154 посланика, против је било 30, после чега је Мали одмах положио заклетву и званично ступио на дужност, а извођењем химне на крају ове седнице завршено је редовно пролећно заседање Народне скупштине

Ана Брнабић и Синиша Мали (Фото: Бета/Милан Обрадовић)

Скупштина Србије изабрала је данас, јавним гласањем, прозивком, Синишу Малог, досадашњег градоначелника Београда, за новог министра финансија уместо Душана Вујовића, који је поднео оставку из личних разлога. За су гласала 154 посланика, а против је било 30. Мали је одмах положио заклетву, чиме је званично ступио на дужност. Свечаном полагању заклетве присуствовала је већина министара, чији улазак у салу су посланици владајуће коалиције поздравили аплаузом.

Избору је претходила дводневна, већим делом, врло оштра расправа у којој су опозиционари, између осталог, замерали што је за тако важну функцију предложен неко ко је „умешан у многобројне афере и са сумњивим докторатом”. Посланици владајуће коалиције, међутим, хвалили су предлог Ане Брнабић наводећи резултате које је Синиша Мали постигао као градоначелник Београда указујући посебно на то да је преполовио дуг престонице.

Да ће и данашња расправа личити на ону од претходног дана показала је кратка дискусија Дијане Вукомановић (НС–ЗСС), која је казала да ће својих 40 секунди искористити да честита „владајућој коалицији што ће полагањем заклетве Синише Малог добити премијера, а Ана Брнабић ће бити премијер у сенци, не зато што је њена позиција технократска, како сама каже, него и зато што нема политички легитимитет”.

Војислав Вујић (ЈС) рекао је да је Вукомановићева очито погрешила салу, „ми овде бирамо министра финансија”. Додао је: „Синиша Мали, ваше презиме је дијаметрално супротно од онога што сте урадили последњих пар година, ви сте оставили озбиљан траг у функционисању Београда, управо због тих дела ми из ЈС-а гласаћемо за вас. ”

Истакавши да неће гласати за Малог Александра Јерков (ДС) рекла је да „имамо седницу на којој нам премијерка, која је, по речима Александра Вучића, изабрана упркос томе што је нико није хтео, осим њега, предлаже за министра финансија човека који је постао градоначелник, према сопственим речима, по идеји Андреја Вучића, брата председника Србије – ето тако СНС доживљава Народну скупштину, Србију и њене грађане, ви државу приватизујете”.

Замеривши председавајућем Верољубу Арсићу (СНС) што није реаговао на „примитивно вређање нечије породице”, Владимир Ђукановић је замолио да „на овакве бруталне лажи реагује”. Балша Божовић (ДС) казао је да Јерковљева није оптуживала ничију породицу, ни брата, „цитирала је један интервју Синише Малог”. Ђукановић је сматрао да је Арсић морао дати опомену Божовићу и навео да се Јерковљева позивала „на писаније новинара Худелиста, коме је, наводно Мали то рекао, а онда закључила како га је вероватно Андреј Вучић изабрао за министра финансија”. Додао је: „Нисмо глупи, није ни јавност, не можете тако да се понашате према људима”. Реаговала је и Александра Томић (СНС) рекавши Јерковљевој да, кад већ прича о личним банкарима, треба да каже шта је Мирко Цветковић био као министар финансија? Додала је: „Ставили сте га (Цветковића) за премијера, па сте му на седницама говорили – ћути ти, ти ништа не знаш”.

Укључила се и премијерка Ана Брнабић: „Невероватно је политичко лицемерје које показујете. Када је Мирко Цветковић био председник владе, али не и члан ДС-а, то је било фантастично, феноменално, показатељ демократије, владавине права, како нема партократије. Али кад сам ја председница владе и нисам члан странке, то је најстрашније, немам политичку моћ, како неко ко није члан странке може да буде на највећој политичкој функцији.” Додала је да је политичко лицемерје прича о аферама Малог, наводећи да су све приватизације из времена када је Синиша Мали био директор Центра за тендерску приватизацију биле успешне и да све тада приватизоване фирме, као што је „Мерима”, коју је купио „Хенкел”, „Бритиш америкен тобако”, „Филип Морис”, цементаре „Лафарж”, „Холцим”, Титан” одлично раде, доприносе развоју Србије и међу највећим извозницима су. Казала је: „Рекла сам Синиши да није била прича о докторату, да сам рекла да је био ђак и студент генерације, онда би вероватно рекли: ’Синиша Мали је, чули смо из поверљивих извора, учио напамет, бубао, није учио са разумевањем и то би била једна велика афера, која ће га заувек пратити’”.

Александра Јерков је казала премијерки да не може себе да пореди са Мирком Цветковићем: „Не сећам се да је Тадић говорио како Цветковића нико неће, ни посланици, ни странка, чак ни чланови његове породице и да је Цветковић премијер само зато што он тако хоће. То је Вучић за вас изрекао. Тадић није рекао ни да је Цветковић технички премијер, а неко други политички, нити је Мирко Цветковић икада рекао да је технократа. Смета ми кад премијер државе у којој живим изјави да му је ментор Александар Вучић и да је само технократа”. Реаговала је Александра Томић поруком Ани Брнабић: „Не треба ни да се поредите са премијером који је прегласаван на седницама владе, који није имао подршку ни министара, а камоли грађана Србије. Ви имате подршку и грађана Србије и политичких странака”.

И Брнабићева је одговорила Јерковљевој: „Потпуно је легитимно да вама смета што ја кажем ко је мој политички ментор, али не знам какав то утицај има на Народну скупштину, на мене и на мој посао. Наравно да не могу да се поредим са Мирком Цветковићем, ту се с вама слажем. Ја радим, при том су и наше седнице владе у згради владе, нису телефонске. Тада су (у време Мирка Цветковића) све седнице владе, осим пар, проверићу, биле телефонске. Тако да је истина да ја не могу да се поредим и тиме се поносим”.

Извођењем химне на крају ове седнице, завршено је редовно пролећно заседање Народне скупштине.

Мирјана Чекеревац

(Политика, 29. 5. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s