Крајем године укидање закона о смањењу пензија

Влада Србије је захвална најстаријим суграђанима на подршци реформама и помоћи да се прође тежак пут до суфицита у буџету и стабилних јавних финансија

Фото: Танјуг

Београд, 25. мај 2018. године – Влада Републике Србије саопштила је данас да ће крајем ове године усвојити предлог укидања Закона о привременом утврђивању начина исплате пензија, којим престају да важе мере смањења пензија донете крајем 2014. године, када се Србија суочавала са тешким финансијским проблемима и била близу банкрота, након чега је започета фискална консолидација.

Укидањем тог закона биће повећане пензије свима који имају примања изнад 25.000 динара, док ће пензије које нису биле смањене 2014. године бити повећане за пет одсто.

Спровођењем ове мере за највећи број пензионера, њих приближно један милион са примањима мањим од 25.000 динара, пензије ће бити веће за 13,3 одсто у односу на 2014. годину.

До краја године, односно када се укине Закон и реализују повишице, пензије у Србији ће бити повећане у просеку за 7,2 одсто.

Са овим мерама пензије ће у 2019. години бити 11,3 одсто више у односу на период из 2014. године, пре спровођења мера фискалне консолидације.

Претходна и ова влада показале су одговорност и уз реформе које су спроведене, а за које су добиле признање од ММФ и Светске банке, остварен је суфицит у буџету и стабилност јавних финансија.

Захваљујући изузетним резултатима спроведених реформи пензије су повећаване три пута у последње три године, укупно осам одсто.

Повећање у претходном периоду, као и планирана повећања, заснована су на резултатима и на економским критеријумима, чиме се осигурава дугорочна одрживост и стабилност буџета.

Суфицит у буџету на данашњи дан је 9,4 милијарде динара, што је 47,1 милијарду динара бољи резултат од планираног.

Прошлу годину смо завршили са суфицитом од 33,9 милијарди динара и очекујемо одличан резултат ове године, док је јавни дуг смањен са 74,7 одсто 2015. години на 59,9 одсто ове године.

Влада Србије ће наставити да води предвидиву фискалну политику и да спроводи економске реформе у циљу одржавања дугорочне макроекономске стабилности и побољшања животног стандарда грађана.

Влада Србије је захвална најстаријим суграђанима на подршци реформама и помоћи да се прође тежак пут до суфицита у буџету и стабилних јавних финансија које нам дају основ за инвестирање у инфраструктуру, болнице, школе и унапређење услова живота за све наше грађане.

(Сајт Владе Србије)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

1 reply

  1. Ове из Владе би требало ангажовати да пишу наша С*ања! Ненадмашиви су!!! Пензије веће него икад!!!

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s