Александар Вучић: Наша политика је ЕУ, не мења је жеља било ког политичара

Вучић је то рекао одговарајући на коментаре у немачкој штампи о могућој промени политике Србије, а након реаговања министра Александра Вулина на недавни интервју шефа делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

БАКУ – Председник Србије Александар Вучић позвао је чланове владе да поштују политику пута Србије ка ЕУ и поручио да се та политика неће мењати, нити зависи од жеља било ког политичара.

„Наша политика је ЕУ, али и очување и унапређење пријатељстава са традиционалним пријатељима и савезницима, као што су Русија и Кина. Ту политику одређују институције Србије и неће се променити жељом било ког политичара у Србији”, нагласио је српски председник у изјави новинарима у Бакуу.

Он је то рекао одговарајући на коментаре у немачкој штампи о могућој промени политике Србије, а након реаговања министра Александра Вулина на недавни интервју шефа делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција.

Онима, који потцењују значај ЕУ за нас поручио је:

„Мало станите, налазимо се на европском путу и потпуно сам сигуран да се налазимо на добром путу”.

Поводом писања штампе на немачком говорном простору да се појавила сумња да Србија напушта европски пут, рекао је да не зна о чему се ради, ако није због изјаве министра Александра Вулина.

Подсетио је да је, када је полагао заклетву као премијер, својевремено, рекао која је политика Србије, а то је политика пријатељства и поштовања према пријатељима, да нећемо уводити санкције Русији и да се Србија налази на европском путу, а то је, како је навео, поновио и када је постао председник.

„То је политика Србије и она се неће променити због жеље једног или петоро”, казао је он.

Говорећи о изјави Сема Фабриција, Вучић каже да је тачно да је Косово камен спотицања на путу ка ЕУ.

„Нисам видео ништа спорно у ономе што је Фабрици говорио. Шта није тачно рекао? Да су Косово, односно односи Београда и Приштине тежи проблем од уставних амандмана у правосуђу…За месец дана ћемо од Венецијанске комисије добити или одобрење или речи шта треба направити. Али, нисмо решили проблем, јер нисмо решили косовско-метохијски чвор. Нисам ништа спорно видео у томе што је говорио”, објаснио је председник.

Поновио је, када је реч о политици Србије, да је, ако би се желела промена спољне политике наше земље, потребно променити њега, и већину у Народној скупштини Србије.

„Рекао сам народу шта је политика Србије, и пуно сам промишљао и размишљао о њој. То је промишљена, озбиљна и одговорна политика”, казао је Вучић додајући да због такве политике уживамо велики углед, што се могло видети и током посете Азербејџану.

„Они, који мисле да можемо да водимо политику ван европског пута, мораће да ми објасне како мисле да следеће године имамо 3,5 милијарди страних инвестиција”, истакао је он.

„Поред тога, нисам спремна да слушам Европљане и Американце када ми говоре о увођењу санкција Русији или односу са Кином. Ми радимо у складу са интересима Србије”, објаснио је он.

Рекао је да није имао времена да чита изјаве, и додао да се политика не доноси и не мења за један дан.

Поновио да ће од 2018. до 2020. бити златно доба Србије, уколико испуни услов и – сачува мир и стабилност.

„Ниједне године нам раст неће ићи испод 4 – 4.5 одсто. Будемо ли чували суфицит у буџету биће новца више него икада, живеће се боље него икада, али имамо један ужасно тежак услов – да сачувамо мир и стабилност”, нагласио је Вучић. То, приметио је, није лак посао, због врло компликованих односа у свету, врло тешке ситуације у региону, а посебно због наших односима са Приштином .

„Али верујем да уз памет трпељивост и стрпљење грађана Србије то можемо да учинимо”, закључио је председник Србије.

Вучић: Било би добро да Приштину умире њени „налогодавци“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је забринут због најава Приштине да ће косовске снаге безбедности бити трансформисане у војску, и то без гласова Срба, указујући да то не би било први пут да Приштина гази своје прописе или међународно право.

„Бринем због свега што чине. Нисмо превише уплашени, али свакако бринем. Било би добро да њихови налогодавци – они коју су учествовали у стварању косовске независности, утичу на своје штићенике да се понашају много озбиљније и одговорније. То је наша молба”, рекао је председник новинарима у Бакуу.

Он је подсетио да је много пута био изложен бројним нападима и био на стубу срама, јер је указивао да је Србија својим ранијим грешкама, лошом политиком, оним што су неки други чинили, али и својим нечињењем, дозволила многе тешке злочине против свог народа, од Бљеска, Олује…

„То се на такав начин неће поновити”, нагласио је председник Србије.

(Танјуг/Политика, 22. 5. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Једна од ретких тачних констатација Вожда. Од 2000. мењају се владајуће гарнитуре, али не и режим. Докле год се ту не начини дисконтинуитет, пропадаћемо.

Оставите коментар