Драгослав Пакић: Српском песмом на Евро-сонг

Добро је што је победница у Лисабону одабрала позив певачице за овакве прилике, јер да је покушала да се квалификује за скупљачицу лопти на тениском турниру у Мадриду, тест сигурно не би прошла

Победница Евро-сонга 2018. (Фото: Getty)

Заврши се и овај Евро-сонг. Ми заузели изванредно деветнаесто место. Када би одбројавање почињало од осамнаест, ми бисмо били други. Такорећи, сребрни дечаци.

Резултат је, искрени да будемо, и очекиван јер наша песма није европска. Европска је лабудова песма. Наша је она из Гуче – пуна ритма, страсти, емоција и слаже се са свадбарским купусом из земљаног лонца и реком пива из дрвеног бурета.

Будимо поштени и отворено рецимо да једно са другим ипак не иде. При томе не мислимо на купус и пиво, него на нас и Европу.

На шта би личило када би се званични спикер Евро-песме обратио гледатељству са молбом: „Молу се гости да са масни прсти не диркају певачице по обнажени струк јер ће то у Брисел да тумачу као мобинг, или бомбинг, или… бем ли га, не знам како се вика, ал‘ знам како се работи.“

Да су се у финале такмичења квалификовали Хрвати, Македонци, Црногорци, који су се за ову прилику представили као Монтенегрини, па онда и Бошњаци у најразноврснијим варијантама, ми бисмо били још бољи.

Црногорци су нам дали дванаест поена, на чему им од свег срца хвала, иако је то у врховима подгоричке власти изазвало разумљиве политичке потресе. Гласачи су онда, кроз обраћање одушевљеној јавности, објаснили забринутој врхушки да је забуна у томе што су мислили да са Србијом играју кошарку па су јој закуцали четири тројке. Ово је у историји кошарке прво закуцавање тројке што могу само соколови сиви.

Због ових тројки и Европа је занемела, али песма није.

У Европи нису свесни да „и ми коња и за трку имамо“. Шта би рекли да смо им послали Чанка? Са све тамбурицом и вокалном пратњом госпођице Јерков. Победа не би долазила у питање. Ако је овај дует, певањем које практикује, обезбедио посланичко место у Скупштини Србије, зашто и у Лисабону не би освојио право да се следеће такмичење за најлепшу песму Европе одржи у Хртковцима. Жири би био из Хашког трибунала.

Због свега тога, Европа, стара курва, схватајући са које јој стране долази опасност, одлучи да овог пута победник буде земља која није из Европе – Израел. Одлука је исправна поготову што се знало да ће је Израелци поделити са Американцима и Саудијском Арабијом. То се најбоље видело приликом обележавања чина отварања америчке амбасаде у Јерусалиму – где је присуствовала и Трампова ћерка, прелепа Иванка, а победница из Лисабона није. Иванка је од свог оца научила да „ко пева зло, не мисли“.

На питање како коментарише учешће наших такмичара на овој значајној просветитељској манифестацији са свим атрибутима модерне Европе коју толико желимо, наш председник је одговорио у свом стилу: „Баш ме брига“! „Једва чекам – наставио је – да се напијем (виски не долази у обзир; вотка? – може), да са Дачићем одем у Европски парламент и наредим Ивици да на разгласу отпева победничку песму. Ивица би растурио Европску скупштину горе него Бугарску“.

„Иако према Дачићу гајим нескривене симпатије и имам пуно поверење у његове интерпретаторске способности, ипак би се усудио да кажем“ – додао је председник мало касније, помало покајнички – „да би сваком оном ко би успео да отпева ову песмицу на начин да би бар неког задовољила или дирнула, поклонио цело Косово. И Метохију приде“.

Када посетилац Ковина пита мештанина „како се стиже до луднице?“ овај му ноншалантно одговори „довољно је да скренеш“. Исти одговор би важио и за питање како се стиже до победе на Евро-сонгу. Ако ниси настран, у Европу не иди. Ни са песмом на уснама, изузев ако није из Гуче.

Добро је што је победница у Лисабону одабрала позив певачице за овакве прилике, јер да је покушала да се квалификује за скупљачицу лопти на тениском турниру у Мадриду, тест сигурно не би прошла.

Свима је познато да је нас песма одржала, на чему јој хвала, али све би јој то било узалуд ако би још покушала и да нас одведе у овакву Европу.

Advertisements


Категорије:Сатиристика

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s