Шпигл: Трамп и Иран – време је да Европа пружи отпор Америци

Одлука америчког председника Доналда Трампа да се повуче из нуклеарног договора са Ираном представља привремену суспензију трансатлантског савезништва. Шта сада, пита се у уводнику немачког „Шпигла“ Клаус Бринкбаумер (Klaus Brinkbäumer)

Ирански демонстранти пале америчке заставе након одлуке Доналда Трампа да се САД повуку из нуклеарног споразума са Ираном (Извор: Шпигл)

(Spiegel Online, 11. 5. 2018)

Трампова слава је утемељена у америчким херојским митовима. Трамп је говорио како су жене попут Карле Бруни жуделе за њим, што жене попут Карле Бруни жучно поричу. Трамп каже да је невероватно богат, међутим, падао је до самог дна са својим казинима, до тачке када је дуговао 295 милиона долара 1990. године. Ишчупали су га банке и отац. Највећи мит, међутим, односи се на тобожњу Трампову преговарачку умешност. То је такође бесмислица. Трамп никада није био вешт у преговарачком умећу. Као бизнисмен, плаћао је много за релативно слабе некретнине и није показивао стрпљење као политичар. Он није знатижељан. Не припрема се. И стратегија и тактика су му непознанице. Трамп је једино вешт у уништавању. И то је оно што ради.

Он је иступио из Париског климатског договора и тада је обећавао „бољи договор за Америку“. Од тог обећања није било ништа, чак ни план за смислен разговор. У Трамповом Вашингтону једино је важно размонтирати наслеђе његовог претходника, Барака Обаме. Трамп је такође обећавао да ће унапредити Обамин здравствени систем, али појединости су сувише сложене и заморне. Тако да је Трамп уништио Обамакер а ништа није урадио како би га заменио.

Сада, он игра исту игру на светској сцени са Иранским нуклеарним договором. Трамп га означава „најгорим договором икада“, што је разлог због кога сада ради на повлачењу САД. Преговори, чији је исход био договор из 2015, били су ремек-дело међународне дипломатије – међутим, сада не постоје ни планови да се отпочну нови разговори.

Трамп жели да баци на колена ирански режим економским санкцијама, али због политичке констелације у Техерану мале су шансе да ће се земља повити. Лидери коју покажу слабост у Ирану бивају одбачени. Изгледа вероватније да ће збити редове. Групе које подржава Иран, попут Хезболаха, по свој прилици ће додати уље на ватру сукоба у Јемену или Либану – што ближе израелској граници. Иран вероватно неће поћи путем екстремне ескалације, пошто од таквог пута не може да има користи, али ће вероватно престати да допушта улазак посматрача у земљу, чиме ће окончати обезбеђивање информација о активностима на обогаћивању уранијума. Покушаће да прикрију оно што Запад жели да зна.

Које су користи од радикалног потеза Вашингтона? Нема их. Само хаос тамо где је некада био поредак. Само америчка каприциозност након деценија стабилности.

Клаус Бринкбаумер

Најшокантније сазнање, међутим, јесте оно које нас директно погађа: Запад који смо познавали више не постоји. Наш однос према Сједињеним Државама не може тренутно бити назван пријатељством и тешко да се може означити као партнерство. Председник Трамп је усвојио приступ који занемарује седамдесетогодишње поверење. Он жели казнене царинске тарифе и захтева покорност. Више није питање да ли ће Немачка и Европа учествовати у страним војним интервенцијама у Авганистану или Ираку. Сад је питање да ли ће трансатлантска сарадња у економији, спољној и безбедносној политици уопште постојати. Одговор је: неће! Тешко је преценити шта је Трамп разбио у претходних шеснаест месеци. Европа је изгубила своју силу заштитницу. Изгубила је гаранта заједничких вредности. И изгубила је глобални политички утицај који је имала зато што је Америка била на њеној страни. Шта ће се дешавати преостале две и по године (или шест и по година) Трамповог вођства? Има много времена за додатне ескалације.

Сваке среде, у 11:30 преподне, старији уредници Шпигла се састану како би расправљали о главним уводницима те недеље и да би на крају, на том састанку, пробистрили питање „Шта сада“? Пуко описивање проблема није довољно, и добар уводник треба да укаже да могућа решења. Ретко је било онако тихо као током овонедељног састанка.

Европа треба да почне да се припрема за пост-Трампову Америку и да настоји да избегне провоцирање Вашингтона до тада. Она може да покаже Ирану да жели да остане привржена нуклеарном договору и може да охрабри компаније средње величине које немају клијенте у Америци да наставе да послују са иранским партнерима. Можда ће Европска унија бити кадра да пронађе начине да заштити и веће компаније. Европа треба да покуша да наведе Уједињене нације да делају, чак иако то може бити симболично с обзиром на право вета у Савету безбедности којим располажу Сједињене Државе. Годинама, Европа је говорила о развоју снажне заједничке спољне политике, а она је сада неопходнија него икада. Али, шта ће се онда десити?

Потешкоћа је пронаћи равнотежу између одлучности и одмерености. Тријумфалистички антиамериканизам је подједнако опасан као и послушност. Али покорност такође никуда не води – зато што Европа не може да подржи онакву политику какву сматра опасном.  Доналд Трамп презире слабост и сигурно је не награђује.

Паметан отпор је нужан, колико год тужно и апсурдно звучало. Отпор Америци.

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку, налогу на Твитеру и/или Linkedin мрежи.

Advertisements


Категорије:Посрбљено

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s