Мирослав Здравковић: Индекси БДП-а, запослености и продуктивности (1955-2017)

Период од 2009. до 2017. упоредив је са осамдесетим годинама прошлог века према стагнацији економске активности

БДП Србије је, у односу на 1989, у 2017 био мањи за 20%, број запослених за 13%, а продуктивност рада за 8%. У међувремену је светски БДП повећан за 112%, а значајно су повећани и број запослених (укључивање Кине и Источне Европе у међународну поделу рада) и продуктивност рада.

Период од 2000. до 2008. упоредив је са седамдесетим годинама прошлог века у погледу наглог раста дугова предузећа. Период од 2009. до 2017. упоредив је са осамдесетим годинама прошлог века према стагнацији економске активности. Шта је уследило након 80-их, познато је. Надајмо се да се историја неће изнова понављати.

(Макроекономија, 10. 5. 2018)

Advertisements


Категорије:Преносимо

Ознаке:, ,

1 reply

  1. Већ сам поглед на овај цртеж, тј на БРУТАЛАН ПАД српске економије после 1989 године, подсећа нас на санкције које су уништиле српску привреду, када смо изгубили тржишта и технолошки заостали. Подсећа нас на намештену хиперинфлацију од 1992 до 1995 год, на рађање тајкуна, на опљачкану стару девизну штедњу, на државне пројекте Дафину и Језду, на опљачкан новац за привредни препород Србије . . .

    Подсећа нас на комунистичко-националистичко-криминални фронт који је покренуо грађански, верски и лоповски рат у Југославији да би сачувао власт. Тај фронт су још пре четврт века успоставили Милошевић, Дачић, Шешељ, Николић, Вучић, Аркан, Палма – људи који су Србију увели у рат да би као “заштитници угроженог србства” ускочили у политичко седло и јахали државу и народ, водећи их директно у пропаст.

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s