Симболи „Републике Косово” уклоњени у Бриселу на захтев Србије

 

У Европском комитету региона кажу да панои са државним симболима тзв. Косова неће бити коришћени током трајања фестивала у Бриселу

Седиште институција Европске уније у Бриселу (Фото: Википедија/Zinneke)

БРИСЕЛ – Европски комитет региона уклонио је са Фестивала Европа два паноа са штанда „Косова” на којима су били симболи тзв. Косова – грб и назив „Република Косово”.

У Европском комитету региона кажу да панои са државним симболима тзв. Косова неће бити коришћени током трајања фестивала у Бриселу.

Мисија Републике Србије при ЕУ обавештена је да је Европски комитет региона, Одељење за проширење, уклонио два паноа са штанда „Косова” са косовским симболима.

До овог потеза ЕУ институције дошло је пошто је мисија Републике Србије при ЕУ уложила протестну ноту председнику Европског комитета региона Карлу Хајнцу Ламберцу, поводом коришћења државних симбола тзв. Косова на фестивалу „Поносан на мој регион и његову културу” који се одржава у Бриселу.

У ноти је истакнуто да Република Србија очекује од Комитета региона да у потпуности поштује статусну неутралност ЕУ у погледу Косова и Метохије и да уклони све промотивне документе који садрже симболе тзв. Косова.

Из Европског комитета регија стигло је и уверавање да се поменути панои неће наћи на истом штанду ни сутра када ће се у оквиру манифестације отворених врата европских институција представити и различити региони Европе.

За Косово и Метохију ово је први пут да су се пријавили за учешће на поменутој манифестацији.

(Танјуг/Политика, 4. 5. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s