НАТО: Употреба осиромашеног уранијума није узрок трајних здравствених ризика

НАТО наводи и да је програм УН за животну средину у свом извештају из 2001. године закључио да локације са осиромашеним уранијумом нису значајне по питању ризика по здравље људи

Извор: REUTERS/Yves Herman

Комитет НАТО је на основу независних доказа дошао до закључка да употреба осиромашеног уранијума током сукоба на Косову, није била узрок трајних здравствених ризика, наводи НАТО штаб у одговору Н1.

„Осиромашени уранијум је веома густ метал, због чега га неке земље користе за израду оклопа или муниције. НАТО се веома озбиљно бави питањима здравља и животног окружења. Због тога је НАТО формирао комитет за осиромашени уранијум 2001. године. Комитет је форум за размену информација о могућим ризицима по здравље људи повезаним са осиромашеним уранијумом“, наводи НАТО.

НАТО наводи и да је програм УН за животну средину у свом извештају из 2001. године закључио да локације са осиромашеним уранијумом нису значајне по питању ризика по здравље људи.

„То су научне чињенице“, додају из НАТО.

(Н1, 4. 5. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

1 reply

  1. ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ
    http://srbij-a.blogspot.rs/2016/02/blog-post_58.html
    „Три године после НАТО бомбардовања Југославије, експерти УН су објавили да су открили подручја у којима су тле, биљке, па чак и ваздух контаминирани ОУ. На шест подручја у Србији и Црној Гори откривена је “распрострањена али слаба“ контаминација““- наводи се у извештају од 199 страна који се у целости може наћи на: http://www.postconflict.unep.ch. Даље се каже: „да највећу бригу на дужи рок представља могуће загађење подземних вода…. Квалитет воде се мора испитивати сваке године….’“

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s