Нови покушај Лондона да истисне тему Косова из СБ УН

Британија би хтела да тему Косова и Метохије Савет безбедности разматра иза затворених врата

Фото: Танјуг

Ова тема поново је дошла у први план јер Велика Британија у августу преузима председавање СБ УН, али је упитно да ли се једно пар екселанс политичко питање може превести у процедурално, сматра бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић.

Београд неће седети скрштених руку уколико Лондон затражи да се укину редовне тромесечне седнице у Савету безбедности УН посвећене Косову и Метохији или буду затворене за јавност. Ову поруку упутио је јуче први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић који каже да ће Србија наставити да тражи од свих чланица СБ УН да се поштује Резолуција 1244 из 1999. године и да се и убудуће о јужној српској покрајини расправља на јавним седницама СБ УН, које се не смеју укинути.

Ивица Дачић: Тражићемо да о Косову у СБ УН буде по старом

Србија ће тражити од свих чланица Савета безбедности Уједињених нација да се поштује Резолуција 1244 и да се о Косову и Метохији и убудуће расправља на јавним седницама СБ УН, које се не смеју укинути, рекао је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Танјуг)

Дачић је то рекао за Спутњик поводом намере Велике Британије да покрене иницијативу да се седнице за КиМ унутар СБ УН затворе за јавност или чак укину.

„Ту иницијативу, уколико се покрене, нећемо гледати скрштених руку. Србија у СБ УН има партнере када је у питању однос према Косову и Метохији и никако се не сме дозволити да се та тема скрајне или укине”, рекао је Дачић.

(Танјуг/Политика, 3. 5. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading