Александар Вучић: Замрзнути конфликт није добар, питање Косова треба сада решавати

„Мислим да не треба да остављамо ’замрзнути конфликт’, већ да то решавамо”, рекао је председник Србије

Министар спољних послова Француске Жан-Ив ле Дријан и председник Србије Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Изградња метроа у Београду није више никаква бајка. Ми смо са министром Жан-Ивом ле Дријаном разговарали, овог пута имамо и финансијских могућности да то убрзамо и очекујем да 2020. крену грађевински радови на метроу у Београду. Разговарали смо и о другим пројектима који су важни за билатералну сарадњу, а највише смо разговарали о европским интеграцијама Србије, о Косову и Метохији и о томе што Србија и Француска очекују једна од друге, рекао је председник Србије Александар Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са министром европских и спољних послова Француске Жан-Ивом ле Дријаном.

Када је о односима Београда и Приштине реч, Вучић је истакао неопходност очувања мира по сваку цену, али и говорио о томе шта смо ми до сада већ урадили, јер му се чини да у домаћој и светској јавности не постоји тачан преглед шта је ко учинио. „Тачку по тачку Бриселског споразума сам анализирао и мислим да је министар желео да то чује из нашег угла. Нама је важно да нас Француска не само чује, већ и да нас саслуша и разуме. Ово је прва посета после 2010, а очекујем да ће ускоро доћи и председник Макрон, што ће бити прва посета Београду после 17 година и постараћемо се да га дочекамо спектакуларно”, изјавио је Вучић, истичући да Србија жели у Европу и да нас поштују као што ми поштујемо друге. „Желим да нас саслушате и да схватите да имамо ставове који нису исти као ваши, посебно кад је реч о КиМ”, додао је председник Србије.

Вучић је изјавио да „замрзнути конфликт” није добро решење за Косово, већ да то питање треба сада решавати. „Мислим да не треба да остављамо ’замрзнути конфликт’, већ да то решавамо”, казао је. Упитан да ли је разговарао о ставу Француске у вези са Заједницом српских општина, Вучић је казао да Србија већ пет година чека да се формира Заједница општина са српском већином и додао да је та тачка Бриселског споразума „мртво слово на папиру”. „Не постоји особа која може да каже да Србија није решила питање регионалне полиције на северу, правде и правосуђа, питање телекомуникација. А све је то било болно за нас, али ми смо све то решили. Има ли икога ко може да каже да је питање Заједнице српских општина решено. Пет година једина ствар коју Србија треба да добије није померена са мртве тачке”, казао је Вучић.

Ле Дријан је изјавио да Француска жали због догађаја од 26. марта, када је у Косовској Митровици ухапшен Марко Ђурић. „Француска је одмах интервенисала, наш амбасадор на Косову одмах је интервенисао због Ђурића”, истакао је Ле Дријан на конференцији за медије после састанка са председником Вучићем. Како је рекао, кад је реч о Косову, „решавање конфликта никада не би требало да се заледи”, јер ако почне да се подгрејава било би још горе.

Ле Дријан је навео да су економске и правосудне реформе неопходне у приступању Србије Европској унији. Рекао је да треба спровести Бриселски споразум и оценио да је то добар споразум који уважава обе стране. Француска подржава све кораке које Србија предузима на путу ка ЕУ, рекао је Ле Дријан. Он је рекао да Француска цени ангажман Србије у оквиру бриселског дијалога. Француски министар је рекао да је његова посета увод у посету Србији председника Емануела Макрона до краја године.

Споразум о размени података

Потписан је и Споразум Србије и Француске о размени и узајамној заштити тајних података. Потписали су га директор Канцеларије за националну безбедност и заштиту тајних података Горан Матић и амбасадор Француске у Србије Фредерик Мондолони.

Венци француским војницима

Министри Ивица Дачић и Жан-Ив ле Дријан положили су венце на Француском војном гробљу, које се налази у оквиру Новог гробља, где је сахрањено 375 француских војника страдалих током Првог светског рата. На церемонији одавања почасти, војни оркестар интонирао је химне Француске и Србије, а министри су се уписали у Књигу посета, преноси Танјуг.

Д. Спаловић, Б. Баковић

(Политика, 12. 4. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар