Бугарска патријаршија дели Благодатни огањ из Јерусалима и за неканонску цркву у Македонији

Преношење јерусалимског огња „овога пута биће организовано на официјелном нивоу између двеју цркава МПЦ-ОА и БПЦ“

Силазак Благодатног огња 2018. (Извор: Снимак екрана)

Одлуком Бугарске патријаршије, на Велику суботу, уочи највећег хришћанског празника Васкрса, неканонска Македонска православна црква (МПЦ) први пут добиће званично Благодатни огањ са Христовог гроба из Јерусалима.

Митрополит Антоније, по повратку из Јерусалима, на софијском аеродрому, Свети огањ ће предати и епископу МПЦ Илариону који ће потом хеликоптером пренети у Скопље, одакле ће бити разношен по свим храмовима у Македонији, прецизирано је у четвртак из синода МПЦ.

Из братства Бигорског манастира, на западу земље, које је главни „центар“ иницијативе и неговања истрајне тежње за „пресељење“ захтева да Бугарска православна црква (БПЦ) буде мајка црква МПЦ, потврђена је најава да ће Благодатни огањ уочи овогодишњег Васкрса стићи преко – Софије.

Свети огањ је досада пуних 10 година у храмове МПЦ стизао – из Солуна, изван званичних црквених релација, захваљујући личним везама бигорских и дела грчких монаха.

Како је овде објављено, преношење јерусалимског огња „овога пута биће организовано на официјелном нивоу између двеју цркава МПЦ-ОА и БПЦ“.

Бугарски медији подсећају да су Свети огањ први пут у храмове БПЦ њихови великодостојници пренели 2005. године. Ове године, одлуком премијера Владе у Софији, Бојка Борисова, најмлађи митрополит БПЦ Антониј, у Јерусалим ће тим поводом путовати специјалним владиним авионом „Фалкон“, а по повратку Свети огањ ће пренети и епископу Илариону из МПЦ. Тај чин, како је објављено, директно ће бити доступан на Фејсбук профилу БПЦ.

За МПЦ и Свето миро?

Из Софије је пренета и информација о „материнској“ бризи, којом у врху БПЦ, поред Светог огња, разматрају могућност „поделе“ и Светог мира за МПЦ, „уколико то буде затражено“.

Патријарх бугарски Неофит у изјави за софијске медије, честитајући верницима Васкрс, објаснио је да само аутокефалне цркве имају право да припремају своје Свето миро, а уколико МПЦ затражи, „дужни смо да тај захтев размотримо“.

М. С.

(Спона, 6. 4. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading