Душан Пророковић: Ако тзв. Косово уђе у УН, одмах улази и у НАТО

Противници косовске самосталности тврде да споразум Београда и Приштине не би ставио тачку на кризно жариште на Балкану: после пуне независности Косова следи нов геополитички проблем

Фото: ЕПА-ЕФЕ/Петрит Прена

Противници косовске независности сматрају да би и у случају да се постигне правно обавезујући споразум Београда и Приштине о пуном признању Косова, убрзо настао нов геополитички проблем.

Они су о томе недавно говорили на скупу у Палати Србије, који је отворила премијерка Ана Брнабић, а који је одржан у оквиру унутрашњег дијалога о Косову.

Душан Пророковић, сарадник Института за међународну политику и привреду, сматра да Србија ни под каквим условима не сме дозволити пријем Косова у Уједињене нације, јер како каже то би угрозило њен геополитички положај и отворило многобројне проблеме. „Ако они буду примљени у понедељак, у уторак ће нас тужити Међународном суду правде за геноцид, а у среду ће аплицирати у НАТО, у четвртак ће бити примљени у НАТО, у петак ће инструментализовати питање Бујановца и Прешева кроз структуре НАТО“, тврди Пророковић. Он сматра да Србија у том случају неће имати проблема са Владом у Приштини него са целокупним НАТО.

Душан Пророковић

Алексис Труд, професор на универзитету у Версају и директор одељења за балканске студије на Међународној академији за геополитику у Паризу, рекао је да Србија не може бити дуготрајно између два света, алудирајући на исток и запад. Он сматра да се наша земља нажалост, тренутно не може определити за Запад, који како он истиче, управо води мањи рат на Косову и Метохији. Српска влада треба да одржи свој став, саветује Труд и додаје да би у нашој влади требало долазити до компромиса постепено посебно истичући питање језика и интегритета територије.

Алексис Труд (Фото Н. Скендерија)

Гордон Бардош са Института Хариман Колумбија универзитета из Њујорка, указује да су Сједињене Државе интервенисале на Косову, упркос томе што су злочини, како он каже, у то време на другим жариштима били тежи, наводећи пример у Турској и Ираку према Курдима. „Велике силе ће се у будућности у свом станишту понашати као НАТО на Косову. Кина ће одлучивати на мору, и око Тајвана, Русија у Украјини и на Кавказу, Саудијска Арабија на својем полуострву, што ће створити хаос у међународним односима“, процењује Бардош.

Гордон Н. Бардош (Извор: Српска кафе)

„Далеко је Русија“

Поједини представници дипломатских кругова за Данас незванично оцењују да прошлонедељни телефонски разговори председника Србије Александра Вучића са председником Русије Владимиром Путином не може да значајније утиче на даљи ток преговора око Косова. „Далеко је Русија, а Москва је тренутно заокупљена чињеницом да јој многе државе Запада протерују дипломате, па се не бави много Србијом. Да би се Русија у већој мери укључила у решавање косовског проблема, потребно је да најпре Београд започне неку дипломатску офанзиву“, тврде наши извори. М. С.

Анђелковић: Бриселски споразум се не поштује

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић за Данас каже да би пад владе на Косову могао изазвати парализу тамошњег система. Он подржава одлуку да Срби самостално формирају ЗСО која ће функционисати независно од косовског система власти. На питање како ће на то гледати међународна заједница, он каже да је део ње већ изиграо Србију тиме што се годинама дозвољавало да се Бриселски споразум не поштује, као и тиме што је дала гаранције НАТО да специјалне снаге Косова неће улазити на север, а то је у понедељак погажено. Према његовим речима, оним што се десило са Марком Ђурићем бриселски разговори су анулирани. Анђелковић сматра да ће Вучић најпре сачекати да види хоће ли се све вратити у корито разговора, а ако се то не деси да ће изнети свој предлог за Косово.  Л. В.

М. Станојевић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 2. 4. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading