Речено и прећутано: Косово – интелектуална елита, фактор опстанка (аудио)

Микоња Кнежевић

Стасава ли нова интелектуална, културна и духовна елита косовских Срба и колики је њен значај у подухвату „опстанак“, за „Речено и прећутано“ говоре филозоф Микоња Кнежевић, правник Дејан Мировић са универзитета у Северној Митровици и писац Живојин Ракочевић

Енклава је већ скоро две деценије једина права метафора српског битисања на Косову и Метохији. Иако се семантички стручњаци на то мрште, она данас симболизује затвореност, изолацију и притисак. Њена форма је „мањина у окружењу“ а њена суштина је „вера у опстанак“.

Дејан Мировић

Скуп разбацаних српских енклава у јужној покрајини представља јединствен социополитички модел. Он преживљава на бризи и солидарности, подршци и помоћи матице. То није мало али за опстанак, ипак, потребно је нешто „више“.

Самосвест о идентитету, политичкој одрживости и економском развоју требало би да израсте изнутра, на осећању изворне елите. Њу по дефиницији чине изабрани, цвет заједнице способан да изнедри идеје, понуди решења и одреди путеве. Међутим егзодусом 1999. преостали Срби на Косову остали су без „одабраних“. Елита је нестала.

Живојин Ракочевић

Шта се у међувремену десило, стасава ли нова интелектуална, културна и духовна елита косовских Срба и колики је њен значај у подухвату „опстанак“, за Речено и прећутано говоре филозоф Микоња Кнежевић и правник Дејан Мировић са универзитета у Северној Митровици и писац Живојин Ракочевић, директор Културног центра у Грачаници.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

(Радио Београд 2, 4. 3. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар