Александар Раковић и Далибор Ђукић: Нови Устав старе цркве (аудио)

О новинама које предлог Устава СПЦ доноси, тежњама његових твораца и дилемама које су се у вези са тим појавиле, говоре др Далибор Ђукић и др Александар Раковић

Извор: Радио Београд 2

Актуелни Устав Српске православне цркве донет је у компликованим политичким условима стварања Краљевине Југославије. Верска политика нове државе заснована на компромису и утемељена на Видовданском уставу није до краја испоштовала модерна секуларна начела. У настојању да се ослободи контроле и ојача самосталност, црква покреће поступак доношења сопственог Устава. Процес је праћен бројним политичким, канонским и теоријским дилемама.

На крају, под притиском политичке елите, 1931. године проглашена је неусаглашена, компромисна верзија првог Устава Српске православне цркве.

У наредним деценијама, у складу са историјским приликама, архијерејски Сабор је низом засебних одлука мењао, допуњавао или брисао поједине одредбе црквеног Устава. Све тежње биле су усмерене на очување и јачање литургијског, догматског и канонског јединства Цркве.

Почетком ове деценије сазрело је мишљење да је Устав неопходно прилагодити садашњем времену. У међувремену је уобличен нацрт који би на предстојећем мајском Сабору могао постати први целовити Устав СПЦ још од 1931. године.

О новинама које он доноси, тежњама његових твораца и дилемама које су се у вези са тим појавиле, за Речено и прећутано говоре Далибор Ђукић са Правног факултета и Александар Раковић са Института за савремену историју.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

(Радио Београд 2, 28. 3. 2018)Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s