Војислав М. Станојчић: Вучић у Њујорк, Вучић из Брисела

Док се његови блиски сарадници заклињу да се никада неће одрећи Косова ради чланства у ЕУ, највећи еврофанатик у нашој земљи не губи веру у Европу, јер је она, како каже, потребна Србији због радних места у фабрикама које отварају улагачи из земаља Европске уније

Њујорк: Вучић и генерални секретар УН Гутерес (Фото: Председништво Србије)

Јавна наступања Александра Вучића одликују се претњама и изругивањем опозицији, додворавањем државницима најмоћнијих земаља света, неоснованим и неумереним хвалисањем или причама о личним питањима и увек отужним пренемагањем.

Његов најновији боравак у Њујорку, међутим, обележен је и нешто различитим тоновима, пошто је, како би то желео да поручи нашим грађанима, дубоко разочаран ставом Запада да око питања Косова нема никакве недоумице ни погађања, па тако ни потребе за некаквим „болним компромисом” који свакодневно помиње Мали Алек. Ако је тек сада коначно схватио како већ шесту годину успешно игра улогу обманутог преговарача коју су му намениле Бела кућа и Европска унија, онда је, и поред четвртвековног искуства у тој области, или веома неупућен у политичке игре или из неких својих разлога заобилази истину.

Они грађани Србије који знају колико треба веровати у Вучићеве изјаве и обећања, неће се много ни зачудити ни потрести због његовог најновијег пренемагања из Њујорка, док ће они који су и на последњим изборима свој глас дали листи под бројем један – зато што воле Вучића – несумњиво бити веома незадовољни и апатични.

За последњи Вучићев одлазак у Њујорк наша јавност је сазнала најпре из опозиционих редова. Тек после тога чуло се и обавештење напредњака да је он, заправо, отпутовао у приватну посету САД, али да ће свој боравак искористити и за неке важне државне послове. Што и није неуобичајено у међународној пракси, једино је чудно шта је тражио у Њујорку, уместо да оде у Вашингтон у коме бораве главни играчи који о свему одлучују. Из чега се може наслутити да они нису осетили потребу да губе време са Малим Алеком, јер и немају о чему да разговарају, док су управо тих дана позвали председника Косова да му дају најновија упутства за преговоре са Београдом.

Током посете Њујорку AV се састао са генералним секретаром Уједињених нација. Пожалио му се да се не поштује Резолуција УН 1244 и да је на помолу оснивање војске Косова. Овом приликом, како каже Вучић, Антонио Гутерес је показао велико разумевање за стање у овом делу Србије. „Он све разуме”, изјавио је Вучић после састанка, заборављајући једино да дода како Гутерес ништа и не може док му то не одобри Бела кућа.

Из опширних интервјуа које је давао нашим извештачима, грађани Србије могли су да сазнају и како је у Њујорк повео и своју ћерку и то (замислите само!) о свом трошку, зато што јој је мајка (а његова бивша супруга) већ две недеље у болници, па да је мало орасположи, и како је њу извео на вечеру а није био са Соросом као што прича опозиција, која, сем тога, протура лажи о томе да Ангела Меркел није хтела да га прими.

Ко је имао довољно стрпљења, могао је да чује и како се Мали Алек шета улицама Њујорка без обезбеђења, обилази књижаре.са намером да купи неку књигу ако му се допадне… укратко, да се наслуша разних појединости без којих би му живот, несумњиво, био много празнији и тежи.

На повратку из приватне посете Њујорку, Вучић је одлетео у Брисел на званични састанак са Федериком Могерини и Хашимом Тачијем. После кога је наставио да се жали на Европску унију, која је крива колико и Албанци. Они уопште немају намеру да испуне своје обавезе, а ЕУ не предузима ништа да их на то присили.

И, док се његови блиски сарадници заклињу да се никада неће одрећи Косова ради чланства у ЕУ, највећи еврофанатик у нашој земљи не губи веру у Европу, јер је она, како каже, потребна Србији због радних места у фабрикама које отварају улагачи из земаља Европске уније, Немачке, Француске, Аустрије, Италије – једино заборављајући да помене колико наша земља плаћа инвеститорима за свако радно место.

Ово му је уједно била и прилика да грађане Србије обавести како је просечна плата у 2017. години порасла за 43 евра, обећа да ће до краја ове износити 480, а почетком идуће године стићи и до 500 евра. Пензионерима којима су незаконито умањене пензије није ништа обећао, па тако они неће ни бити у прилици да се љуте на Вучића што обећање није испунио.

Све у свему, грађани Србије су током последње седмице још једном слушали једну од његових уобичајених прича о свему и свачему, после којих им се намећу два питања: 1) Да ли AV уопште има саветника за односе са јавношћу? и 2) Ако га има, да ли су његови савети лоши или их Мали Алек уопште и не слуша, јер он све најбоље зна?!Категорије:Судбина као политика

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s