Александар Вучић: Брутална провокација – Ђурић поштовао процедуру

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је Приштина предузела брутални чин безумља и најтежи криминални акт хапшењем Марка Ђурића, очигледно уз подршку појединих земаља

Председник Србије Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је Приштина предузела данас брутални чин безумља и најтежи криминални акт хапшењем Марка Ђурића, очигледно уз подршку појединих земаља.

Вучић је у обраћању после седнице Савета за националну безбедност рекао да ће сви који су учествовали у отмици Ђурића, укључујући и два лица српске националности у униформама, одговарати пред српским правосуђем.

„Учињено је више тешких кривичних дела”, рекао је Вучић.

Марко Ђурић, истакао је председник, није илегално отишао на Косово и Метохију, како лажно наводи Приштина, да је обавештење о томе послао 75 сати пре поласка за КиМ, иако, према споразуму, то треба да уради на 24 сата пре посете.

„Терористи у униформама специјалних јединица упали у Митровицу да покажу да могу да заузму север Косова, уз директну подршку ЕУЛЕКС-а”, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић каже да је управо разговарао с Марком Ђурићем, директором Канцеларије за КИМ, којег су данас ухапсили и спровели у Пришину представници Косовске полиције.

Он је након седнице Савета за националну безбедност обавестио јавност и присутне новинаре да ће Ђурић бити примљен у неку од српских здравствених установа, јер га је директор Канцеларије обавестио да има „неких проблема здравствених”.

„Не морамо да плачемо и кукамо сада”, додао је Вучић, поручивши да ћемо то препустити неком другом, а затим је објаснио прецизно процедуру која се примењује приликом одласка наших званичника на Косово и Метохију, напоменувши најпре да је Ђурић чак три пута привременим властима на КиМ најавио своју посету. (Танјуг)

Вучић: Банда подржана од западних сила хапсила, тукла…

Сви који су учествовали у отмици Марка Ђурића одговараће пред српским правосудним органима, а међу њима су и два лица српске националности, поручио је председник Александар Вучић.

Он је након седнице Савета за националну безбедност поручио и следеће:

„Ту је почињено висе тешких дела и очекујем од тужилаштва за организовани криминал да предузме све сто треба”.

Како је рекао, цео дан смо слушали из ЕУ да се обе стране позивају на уздржаност, а ја питам вечерас грађане Србије – а, ста смо то ми урадили и јесмо ли ми понижавали или су они тукли наше новинаре и човека који је главни преговарач у бриселском дијалогу?

Вучић је рекао да је суштина оног што се данас догодило да су терористи обучени у полицијске униформе упали на миран скуп српских грађана у оквиру унутрашњег дијалога о косовском проблему, и покушали да покажу да су у стању да заузму север српске покрајине.

„Уз директну подршку Еулекса”, напоменуо је, јер су возила специјалних снага била у пратњи возила Еулекса.

„Истог оног Еулекса којем не пада на памет да истражи како је убијен Оливер Ивановић или зашто је ухапшен Милорад Зајић”, рекао је Вучић.

То је, како каже, питао и људе у ЕУ, али није добио одговор, јер, приметио је, њима је било важније да „помогну Албанцима да утерају страх у кости Србима на северу и како ће да заузму север српске покрајине”.

Док су, додао је, нама истовремено говорили да останемо мирни…: „немојте да шаљете војску и полицију”, а у међувремену предузимају акцију у којој „та терористичка банда упада у северну Митровицу, бацају шок бомбе, почињу да туку кога стигну…“

„Дакле, та банда је упала и ти терористи су ухапсили Ђурића. Зашто? Јер им је три пута у складу са споразумом писао писмо”, рекао је Вучић.

Додао је да ће наредних дана показати јавности све снимке терора, наводећи да се „та банда терориста након свега сликала, много су јаки, с дугим цевима на голоруки народ”.

Онда су га још извели у центар Приштине да га понизе до краја, а понизили су, каже, само себе „и то не знају”.

„Њих 50 бедних терориста вукло га је преко улица док су други звиждали”, навео је Вучић, и поручио:

„Ми преко тога нећемо прећи”. (Танјуг)

Вучић: Бандитизам без закона, што нису хапсили Селаковића?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је оно што се данас догодило на Косову чист бандитизам, и да се то види и по томе што је ухапшен Марко Ђурић, али не и Никола Селаковић.

„Што нису ухапсили Николу Селаковића? А, што нисте ухапсили Селаковића ако поштујете законе бандитске државе?”, запитао је Вучић и констатовао да све то значи да тамо и нема никаквих закона.

„Чисти бандитизам” подвукао је.

Како је рекао, не свиђа им се Марко Ђурић, зато што је против независности Косова и не пада му на памет да то подржи било кад.

„А, изгледа и да им се нешто у петак кад је био са мном у Бриселу, супротно ономе што овдашњи медији пишу, рекао нешто што им се нарочито није допало”, рекао је председник Србије.

Поставља се, каже, питање о каквим законима говоре у Приштини ако их тако арбитражно врше.

„Имали су налог – само приведите Ђурића и никог другог. То је једини њихов налог био да покажу како и на који начин могу да понижавају Београд”, истакао је.

„Није нам лако, претрпели смо тешке ударце, издржали смо, издржаћемо и теже, али ми ћемо да гледамо политичким средствима да вратимо – па ћемо да видимо ко ће да буде успешнији”, навео је Вучић. (Танјуг)

Вучић Србима на КиМ: Не претимо, али и не дамо на вас

Србија је доживела и преживела бројна понижења, али никада никоме неће претити – то је наша јасна и недвосмислена порука, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

„Та порука је јасна, да јаснија не може бити”, истакао је Вучић након седнице Савета за националну безбедност.

Председник Србије рекао је да је чуо да тренутно прес конференцију гледају људи у центру Косовске Митровице, а њих и све грађане на северу јужне српске покрајине позвао је да буду мирни и спокојни, јер „албански терористи неће моћи да предузму ништа против њих – ни сами, ни заједно са западним налогодавцима”.

„Ја сам то данас недвосмислено рекао западним партнерима и свима другима”, нагласио је он.

Вучић је поручио и да онај ко мисли да оружјем може да упада без сагласности Срба на север КиМ – крши Бриселски споразум, угрожава мир и Србије и људи на КиМ.

„Србија то неће допустити”, рекао је председник на прес конференцији и поручио да ће наша земља дати све од себе да осигура безбедност за своје грађане и људе који живе на Косову и Метохији.

„Ово је био велики наук, чекали смо, реаговали мирно и без једне речи. А, од сада ћемо ствари увек називати правим именом”, рекао је Вучић. (Танјуг)

Вучић: Обавештење послато чак 75 сати раније

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да је за посету директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића Косову обавештење послато у складу са процедуром и то чак 75 сати раније, иако је потребно само 24 сата.

Вучић је после седнице Савета за националну безбедност рекао да је интересантно да су сви медији и у централној Србији и на КиМ и светски медији објављивали како Ђурић није пуштен на КиМ и да је ухапшен зато што није поштовао процедуре које су договорене споразумом потписаним у октобру 2016.

Вучић је рекао да је још 23. марта у 9 сати 44 минута пре подне послато обавештење, јер није ни потребна дозвола, већ обавештење, о посети од Канцеларије за КиМ, што је 75 сати пре посете.

„То је урађено, као и увек, у складу са процедуром”.

Вучић је казао да су надлежни органи на КиМ добили обавештење да ће Ђурић и још две особе из Канцеларије за КиМ и њихов возач доћи на КиМ.

„Овде се не траже дозволе, већ да их обавештавамо. Ако ја идем, потребна су 72 сата унапред за обавештење, а за Ђурића 24 сата, пошто спада у трећу категорију према споразуму”, нагласио је Вучић.

У првој категорији су, како је објаснио, председник Србије, премијер, председник скупштине, министар спољних послова, унутрашњих и одбране.

Вучић је истакао да је хапшење Ђурића брутална провокација и чин безумља, односно најтежи криминални акт, који су приштинске власти очигледно подржане од појединих земаља спровеле на КиМ. (Танјуг)

Убудуће све одлуке на другим постулатима, сит сам лажи

Председник Србије позвао је Српску листу да „хладне главе” размисле о томе да ли ће или не остати у албанској влади у Приштини, али и поручио да је, што се наставка дијалога тиче, бесмислено о томе данас говорити.

Вучић је у обраћању новинарима рекао да ће и одлуке око наставка дијалога доносити хладне главе, али ће сви постулати, каже, убудуће бити другачији.

„Лажу недвосмислено када говоре о ЗСО, као и они који их подржавају”, рекао је Вучић.

Њихов план је, каже, да ЗСО буде као НВО и да кажу да није у складу са њиховим уставом.

„Баш нас брига за њихов устав”, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је ово данас био велики наук за нас и да је Србија реаговала без и једне тешке речи.

„Осим што ћемо од сада ствари да називамо правим именом”, рекао је Вучић.

Он је казао да држава неће да одлучује у име српског народа на КиМ и саветовао им да хладне главе одлучују о останку у косовској влади.

Вучић истиче да ће наставити хладне главе да разговарају, али да ће „постулати и полазне основе да буду другачије”.

Према његовим речима, албански терористи су хтели да покажу моћ и да имају подршку западних сила и успели су да покажу и једно и друго.

„А, ми ћемо тихо да покажемо да умемо да сачувамо свој народ на КиМ, који треба да буде спокојан и миран”, казао је Вучић и поручио да држава Србија неће дозволити да српски народ на КиМ буде протеран са својих огњишта.

Каже да ће руководство Србије наставити да ради свој посао као и до сада.

Вучић је напоменуо да је Србија са своје стране испунила све одредбе Бриселског споразума и да ће време показати да ће се чекати још годинама да Албанци испуне своје обавезе и формирају ЗСО.

„Сит сам лажи, не само овде, већ и у међународној заједници – немој да нас обмањују по питању ЗСО”, истакао је.

Вучић је још једном поновио да је најважније да се сачува хладна глава и стабилност и захвалио народу у српским општинама на КиМ што је реаговао хладне главе и показао колико воли своју земљу Србију.

„Ми ћемо бити уз њих, то хоћу да поручим”, рекао је Вучић. (Танјуг)

Вучић: Шта можемо да вам дамо? Ништа!

Председник Србије Александар Вучић кратко је вечерас са „ма, не” одговорио на питање новинара постоји ли, након свега, спремност албанске стране на компромис.“Ма, не”, узвратио је Вучић.

Како је рекао на прес конференцији након седнице Савета за националну безбедност, они никад нису ни били за компромис, све време су лагали и само су чекали да Србија буде у тешкој ситуацији како би признала косовску независност.

„Нема ништа од тога”, рекао је, а онда поручио Албанцима: „Само напред, људи”. Каже како они говоре да би нам узели и Прешево, Бујановац и Медвеђу (иако у њој живи тек седам одсто Албанаца, али, кажу, немају шта да дају заузврат).

„Хвала на информацији, ми вама имамо још мање нешто да дамо. Погледајте Устав Србије, па видите шта можемо да вам дамо, а ја вам кажем – ништа”, поручио је српски председник.

Србима на северу Косова поручио је да се држе, да ћемо мир сачувати, а „они који мисле да смеју да вас нападну, не смеју, и бићете сигурни”. (Танјуг)

Вучић осудио нападе на новинаре у Косовској Митровици

Председник Александар Вучић осудио је напад на новинаре у Косовској Митровици и рекао да су они који су их тукли – то радили уз подршку западних сила.Вучић је осудио нападе на новинарку Раду Комазец из Републике Српске, као и на новинаре ТВ Мост и РТС-а у Косовској Митровици. (Танјуг)

Вучић: Честитамо „јаки” сте у 29. минуту, ал’ видећемо крај на семафору

Председник Србије Александар Вучић истакао је након седнице Савета за националну безбедност, на прес конференцији, да су се српски званичници у покушају посете Косову и Метохији понашали апсолутно у складу са потписаним споразумима, а да је неко други „хтео да покаже да је много јак“.

„Пустићемо их да се силе, да мисле да су много јаки и покажу да су успешно успели да претуку једног човека ненаоружаног, голоруког и иначе физички слабог и незаинтересованог за било шта слично. Тако да честитамо вам, велики хероји, много сте снажни и јаки…

Полако, тиха вода брег рони, ви знате да ја волим оно што на семафору пише на крају, а не да ли ћеш да добијеш црвени картон и будеш много јак у 29. минуту”, поручио је Вучић. (Танјуг)

(Политика, 26. 3. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s